VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kleuters online

Jetix Europe, voorheen Fox Kids, behoort tot de small caps. Heeft u geen idee wat Jetix doet? Vraag het een kleuter en deze zal u vertellen dat je op het Jetix-kanaal spannende tekenfilms kunt bekijken. Dat is inderdaad de kernactiviteit van Jetix met titels als Spiderman, Power Rangers, W.I.T.C.H. en Sonic X. Ruim 75 procent van de aandelen is in handen van Disney, wat een stevige basis verschaft. Ceo Paul Tayor typeert de markt voor "kids entertainment" als "tough en zeer dynamisch". Ook de hedendaagse kleuter verlegt steeds meer z’n aandacht naar het internet. Vandaar dat Jetix ook actief is in "online business".

De aandeelhoudersvergadering werd in nog geen drie kwartier afgewerkt. De VEB was als enige aandeelhouder fysiek aanwezig. Het management mag de VEB wat dat betreft dankbaar zijn. Anders was de directie voor niets uit Londen komen overvliegen.

In het voorlaatste boekjaar werd het resultaat op Nederlandse grondslagen gestuwd naar 26 miljoen dollar door een opwaardering van de programmarechten. Het afgelopen boekjaar schreef Jetix per saldo op deze rechten af, wat het matige resultaat van 4 miljoen dollar verklaart. Hieruit mag niet worden afgeleid dat het slecht gaat met Jetix. De omzetstijging van 165 naar 188 miljoen dollar geeft een betere indicatie. De beleggers zijn in elk geval positief gestemd, getuige de bijna verdubbeling van de koers in 2005. Met ingang van het lopende boekjaar wordt op de jaarrekening IFRS van toepassing. Cfo Dene Stratton lichtte toe dat hierdoor de te rapporteren resultaten minder zullen fluctueren.

De VEB stelde de ogenschijnlijk passieve rol van de commissarissen aan de orde. De commissarissen laten zich tijdens de aandeelhoudersvergadering door de directie vertegenwoordigen. Volgens Paul Taylor hebben de commissarissen zich nog nooit zo pro-actief opgesteld als in het afgelopen jaar. Met 124 miljoen dollar in kas is Jetix in de markt voor acquisities. De commissarissen zijn daar nauw bij betrokken. Omdat Jetix niet tot iedere prijs wil kopen, hebben substantiële acquisities nog niet plaatsgevonden. Het hoge kassaldo wordt in elk geval niet voor dividend gebruik. De dividenduitkering blijft nihil.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net