VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dochter van Disney


Amsterdam, 31 maart 2005 – Jetix Europe is waarschijnlijk bij beleggers beter bekend onder de oude naam Fox Kids. Ruim 75 procent van de aandelen is in handen van het Amerikaanse Disney. Talpa van John de Mol houdt 10 procent. Veel blijft er dan niet over voor de particuliere belegger. Welgeteld twee aandeelhouders waren aanwezig: een vertegenwoordiger van een buitenlandse aandeelhouder en ondergetekende namens de VEB.

 Niemand van de uit het buitenland afkomstige commissarissen was aanwezig. Zij werden vertegenwoordigd door het bestuur. Een merkwaardige gang van zaken. Het bestuur vertegenwoordigde tevens grootaandeelhouder Disney. De aanwezige directeuren waren speciaal voor de vergadering uit hun kantoor in Londen komen overvliegen. Waarom Jetix in Amsterdam aan de beurs genoteerd is? Financieel directeur Dene Stratton wist het ook niet. De vergadering werd door bestuursvoorzitter Paul Taylor als formaliteit afgehandeld. Niettemin werden de vragen van de VEB uitgebreid beantwoord.

Een groot deel van het positieve resultaat had te maken met het terugnemen van de in 2003 toegepaste afschrijvingen op uitzendrechten en andere immateriële activa. De toekomst zag er in 2004 beter uit dan in 2003. De stijging van de directiesalarissen kwam voor een belangrijk deel door de omrekening van de in Britse ponden uitbetaalde salarissen naar Amerikaanse dollars, de munteenheid van het jaarverslag. De 86 miljoen dollar aan liquiditeiten wil de onderneming gebruiken voor expansie en niet voor dividend.

In feite is Jetix een dochtermaatschappij van Disney. CEO Paul Taylor benadrukte dat Jetix haar materiaal niet uitsluitend van Disney betrekt. Ons werd verzekerd dat het niet zo is dat Disney als grootaandeelhouder te hoge prijzen bedingt. Op de vraag of er dan ook stevig met Disney wordt onderhandeld, werd gereageerd met een overtuigend "oh yeah". Het lijkt er overigens niet op dat Disney haar belang zal verkleinen. In het kader van de corporate governance gaf de VEB de directie in overweging de prioriteitsaandelen af te schaffen. Met deze aandelen kan Disney voordrachten van commissarissen doen.

Jetix is een vreemde eend in de bijt van de Amsterdamse beurs. Vreemde eenden heb je overal, ook bij Disney.