VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ter land, ter zee en vanuit de lucht

De jaarvergadering vond plaats in het Green Park Hotel. De 78 aandeelhouders en 36 certificaathouders werden ontvangen in een ‘low profile’ hotel aan de rand van een winkelcentrum met een groot parkeerterrein vlak naast het hoofdkantoor. Deze praktische ‘down to earth’ benadering typeert de onderneming waarin de directie niet in vrijwel jaarlijks wisselende leaseauto’s rijdt, maar in diesels van het eigen bedrijf met tellerstanden die in de honderdduizenden lopen.

Fugro is een technisch georiënteerde onderneming die gegevens verzamelt en interpreteert over het aardoppervlak en de zeebodem. Opdrachtgevers zijn te vinden in de olie- en gasindustrie, de mijnbouw en de civiele bouw. Deze metingen vinden ter land, ter zee en vanuit de lucht plaats. De onderneming is opgedeeld in drie divisies. Geotechniek meet het aardoppervlak van 0 - 100 meter, Survey van 0 – 600 meter en Geoscience van 600 – 6.000 meter.

Dit meten en verwerken van de gegevens geschiedt door 7.000 medewerkers in 58 landen. In de loop van het jaar is de Explorer gekocht een ‘state of the art’ schip dat onderzoek op de zeebodem tot 3.000 meter mogelijk maakt. Een groeimarkt en een staaltje techniek waarvan je trots wordt dat dat bij een Nederlandse onderneming hoort.

Minder trots word je als je ziet hoe Fugro met haar kapitaalverschaffers omgaat. De in 2002 naar de AMX gepromoveerde onderneming staat strak onderaan in de VEB Corporate Governance Rating. De Stichting Administratiekantoor, de Stichting Beschermingspreferente aandelen en de Stichting Continuïteit sluit iedere invloed van kapitaalverschaffers uit. Het is dan ook een schande dat de raad van commissarissen in haar verslag durft te spreken van “het maximaal voldoen aan de vele aspecten van de gewenste corporate governance” en tegelijkertijd met de 85 procent steun van het Administratiekantoor een voorstel doordrukt om weer voor 36 maanden alle aandelen te mogen emitteren en ook bij de statutenwijziging de onbeperkte zittingsduur van de commissarissen in stand houdt.

Voorzitter Schreve van de raad van commissarissen en president-directeur Kramer geven geen krimp. Waarom zouden ze ook, als duo opereren ze al twintig jaar op deze wijze samen en in die tijd is de onderneming gegroeid van een omzet van 39 miljoen en 511 medewerkers naar een omzet van 945 miljoen en 7.000 medewerkers.

Een Ahold-achtige verdubbeling per vijf jaar. In tegenstelling tot Ahold is de goodwill hier pas in 2001 op de balans verschenen en wel voor 238 miljoen euro, 39 procent van het balanstotaal van het jaar 2000. Ook in tegenstelling tot veel andere ondernemingen hoefden er in 2002 geen afboekingen plaats te vinden op de geactiveerde goodwill. Om toch weer in de pas te lopen met die andere ondernemingen heeft óók Fugro een extern ‘onafhankelijk’ onderzoek laten uitvoeren naar de hoogte en samenstelling van de directievergoeding. De uitkomst laat zich raden.