VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Antilliaanse dovemansoren

De strategie van de Hal is gericht op het verwerven van significante belangen in ondernemingen met als doel het creëren van aandeelhouderswaarde op langere termijn. De aard, activiteit, omvang, geografische ligging en ontwikkelingsfase van deze ondernemingen is zeer divers. Optiek, kantoorinrichting, uitgeverij, hoortoestellen, tankopslag, baggeren, chemicaliëndistributie, laminaat, veiligheidskleding, scheepvaart, tijdmetingapparatuur, media, vermogensbeheer, onroerend goed: HAL heeft er een belang in.

Topman Martijn van der Vorm heeft als aandeelhouder en/of commissaris een vinger in de pap in al deze bedrijven. Hoe? Daar moet je als aandeelhouder niet naar vragen, zoals de VEB deed. Je krijgt er geen of een nietszeggend antwoord op. De VEB stelde aan de orde dat Van der Vorm als commissaris over voorkennis beschikt ten opzichte van andere aandeelhouders en van Hal-aandeelhouders. Hal ziet geen probleem, maar mogelijk de AFM in de toekomst wel, nu het toezicht verscherpt.

Hal is gevestigd op de Nederlandse Antillen en daar is de Corporate Governance Code nog niet doorgedrongen. Over rechten van aandeelhouders heeft men daar nog niet gehoord. Gevraagd naar de investerings- en rendementscriteria: "Daar doen we niet aan. Verloren tijd. We zien aan het eind van het jaar wel hoe het is gegaan. Dat doen we al 32 jaar zo", zei scheidend president-commissaris Langman. Verantwoording afleggen over het gevoerde beleid, toekomstplannen, targets? Geen zaken voor de aandeelhouders. De beloning van het bestuur al helemaal niet.

De netto vermogenswaarde van Hal bedroeg per 31 maart 2006 3.150 miljoen euro ofwel 49,46 euro per aandeel. De voornaamste reden van de stijging ten opzichte van 1 januari 2006 is de stijging van de koersen van de beursgenoteerde minderheidsbelangen in Vopak, Boskalis en Univar. Hal verkocht zes miljoen aandelen Univar en bezit nu nog acht miljoen aandelen. De vraag naar de reden van de desinvestering en de plannen met de resterende acht miljoen aandelen was bij Van der Vorm aan dovemans oren gericht. Op de vraag naar de problemen bij Boskalis, waar drie collega commissarissen aftraden, kwam "geen commentaar"als antwoord.

Wegens het bereiken van de statutaire leeftijdsgrens van 75 jaar traden president-commissaris Langman en commissaris Schröder af, nota bene na een termijn van respectievelijk 32 en 34 jaar. Jan Kalff en Theo de Raad werden in de vacatures benoemd. De VEB stemde tegen de herbenoeming van Sjoerd Eisma tot commissaris en beoogd voorzitter. Eisma is vennoot van advocatenkantoor De Brauw, Blackstone en Westbroek dat juridisch adviseur is van de Hal Holding. Hij heeft dus een zakelijke relatie, zodat een belangenconflict op de loer ligt.

Het dividendbeleid was om fiscale redenen in het verleden gebaseerd op 6 procent van de aandelenkoers van Hal aan het begin van het jaar van uitkering. Over de afgelopen vijf jaar is gemiddeld de volledige nettowinst uitgekeerd. Het dividend over 2006 zal verminderen en gebaseerd zijn op 5 procent van de gemiddelde decemberkoers van de aandelen Hal en de volgende jaren dalen tot 4 procent.