VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dinosaurussen toch niet uitgestorven

De strategie van Hal Holding is erop gericht om belangen in heel diverse ondernemingen te verwerven met als doel vermeerdering van aandeelhouders-waarde op langere termijn. Daarnaast investeert Hal in onroerend goed. Houdt een dergelijke diversificatie geen groot risico in? Temeer daar de raad van bestuur bestaat uit slechts twee personen, die voor de bedrijfsvoering, de ontwikkeling van de resultaten, de strategie en de acquisities verantwoordelijk zijn.

De directie wordt bijgestaan door vijf voor onbepaalde tijd benoemde mastodonten van dinosaurussen van commissarissen. Twee van hen, Harry Langman en Martin Schröder, willen zelfs na dertig jaar in functie van geen wijken weten. Oud is niet ‘out’ in de raad van commissarissen van Hal. Hoe valt dat te rijmen met de corporate-governancecode? Heel eenvoudig: die is niet van toepassing, aangezien Hal Holding geen Nederlandse vennootschap is. Toen de VEB een kritische opmerking maakte over de mededeling in het jaarverslag dat "commissarissen worden benoemd voor onbepaalde tijd", bleek de president-commissaris het verslag niet of slecht gelezen te hebben, althans hij ontkende de tekst. Na een catch-as-catch-can met de VEB moest Langman de handdoek in de ring werpen, toen hij het citaat onder ogen kreeg.

Hal profiteerde als investeringsmaatschappij in 2004 van de opwaartse trend in de beurskoersen. Maar ook de brillendivisie, die steeds in belangrijkheid toeneemt met een omzetgroei van 557 naar 1.203 miljoen euro, zorgde voor meer winst. Hoe lang nog, vroeg de VEB, gelet op de ontwikkelingen in de laserbehandeling van oogafwijkingen? Als marktleider in brillen in vele landen volgt Hal de nieuwe technologie op de voet.

De winststijging van 33 procent is vooral toe te schrijven aan de winst geboekt op de verkoop van enkele belangen in bedrijven. Met de vastgoedactiviteiten in de Verenigde Staten gaat het minder. Er is veel leegstand door het leeglopen van een technologische bubble in de regio waar Hal investeert en dat geeft dus een mager rendement.

Het dividend per aandeel van 1,80 euro komt hoger uit dan de winst per aandeel van 1,25 euro als gevolg van het dividendbeleid van Hal. Men keert al jaren uit volgens de regel ‘6 procent van de aandelenkoers aan het begin van het jaar’. Dat geeft een aardig dividendrendement, maar gaat ten koste van het eigen vermogen van de onderneming.

Hal past de IFRS-regels toe. Men schrijft met ingang van 2005 niet meer systematisch af op goodwill en dat zal een positief effect hebben op de winst-en-verliesrekening. Dat is de enige uitspraak die Hal doet over het resultaat voor het lopende jaar.