VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

HCA krijgt weer kleur

Het per 31 maart beëindigde boekjaar 2005/06 is goed afgesloten. De omzet steeg van 59,2 miljoen naar 62,6 miljoen euro en de nettowinst nam toe van 1,7 miljoen euro tot 2,0 miljoen euro. Omzet en winst stonden de jaren daarvoor onder druk. Op de vraag van de VEB naar de conjunctuurgevoeligheid van HCA antwoordde algemeen directeur Gert-Hein de Heer dat de bouwsector als belangrijke afnemer te lijden heeft gehad van de afgelopen recessieperiode en HCA daarmee ook. Hij toonde zich toch optimistisch voor de komende jaren. Bovendien werkt de dollar nu niet meer negatief uit.

De start van HCA dateert inmiddels van 25 jaar geleden, na het eind van een aantal bedrijfsactiviteiten van het Duitse concern BASF. De oprichters kunnen tot nu toe tevreden terugzien op deze jaren, die steeds winstgevend zijn geweest. Op de beurs is HCA weliswaar een kleine onderneming, maar met een breed assortiment kleur- en additievenoplossingen wordt wereldwijd een aantal geselecteerde kunststofmarkten bediend. De afzet is goed gespreid over 2.000 klanten, waarbij geen enkele klant meer dan 5 procent van de omzet afneemt.

De bedrijfsorganisatie kent drie regio’s: Europa, Verenigde Staten en Azië, met productievestigingen in Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Hongarije , Indonesië en Japan. Bij de divisie Europa is een herstructureringsprogramma grotendeels voltooid en de resultaten daarvan beginnen zichtbaar te worden. De omzet steeg met 6 procent tot 36,4 miljoen euro, vooral dankzij Centraal- en Oost-Europa. De Amerikaanse divisie zag de omzet weer goed groeien, nu met 9 procent. In Azië viel een groot deel van de onrendabele pigmentomzet weg, maar de omzet in kleurenconcentraten steeg daar met 14 procent, wat de procentuele brutomarge fors deed toenemen.

De Heer ziet voldoende groeimogelijkheden en dan vooral autonome groei, veel minder via acquisities. Daarbij ligt de nadruk op vernieuwing en verbetering van bestaande producten, dikwijls in samenwerking met trouwe klanten, waarmee jarenlange relaties worden onderhouden. Verbreding van het productenassortiment kan wel plaatsvinden, maar niet spectaculair. Te veel versnippering van aandacht moet voor een onderneming van deze omvang worden voorkomen.
De dividenduitkering werd met 60 procent verhoogd tot 1,60 euro per aandeel, waarmee de vergadering tevreden was.

Bij het dividendbeleid wil HCA zich niet vastleggen op een bepaald uitkeringspercentage. Er wordt structureel gekeken naar enige voor de dividendruimte bepalende factoren: a) handhaving van een solvabiliteit tussen 45 procent en 50 procent; b) toekomstige financieringsbehoefte; c) rentedekking met maximaal een factor drie. Het aandeel HCA is overigens voor de particuliere belegger naar verhouding slechts beperkt bereikbaar. Bijna 48 procent is via Holland Pigments BV in handen van het personeel. Daarnaast hebben vijf grootaandeelhouders ongeveer 38 procent in handen, zodat dan slechts 14 procent resteert voor de overige belangstellende beleggers.
In deze vergadering werd verder afscheid genomen van algemeen directeur De Heer. Hij zegt na elf jaar HCA met zijn 41 jaar aan een nieuwe uitdaging toe te zijn. Hij zal zijn naar verwachting per 1 november aanstaande aantredende opvolger nog inwerken.