VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Naar hoger plan

De aandeelhoudersvergadering van Heineken verliep uitermate rustig. Dat is ook niet verwonderlijk. Heineken heeft immers geen dure overnames gedaan in de top van de markt, geen omvangrijke afboekingen hoeven te doen door sterk dalende goodwill, gevolgd door dito koerstrend, zoals aandeelhouders van enkele andere AEX-fondsen moesten ervaren.

Heineken groeit gestaag en heeft een solide balans. De omgekeerde situatie deed zich zelfs voor, waarbij analisten en aandeelhouders zich afvroegen of Heineken niet te conservatief is geweest en daarmee enkele overnames aan de neus voorbij zag gaan. Het Belgische Interbrew en het Zuidafrikaanse SAB acquireerden de afgelopen drie jaar agressief. Op 2 mei maakte Heineken echter bekend het Oostenrijkse bierbedrijf BBAG over te zullen nemen. Dit bedrijf heeft een omzet van 1,1 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 187 miljoen euro.

De synergievoordelen worden beraamd op veertig miljoen euro in 2007, maar Heineken hoopt ook de productiecapaciteit fors te verhogen, terwijl de Oost-Europese biermarkt nog groeit. Met de overname van BBAG dat in negen landen actief is, is Heineken marktleider geworden in Oost-Europa. Daar betaalt Heineken ook fors voor, te weten 1,9 miljard euro, welk bedrag met vreemd vermogen zal worden gefinancierd. Hierdoor zal de rentelast stijgen met honderd miljoen euro. De solvabiliteit van Heineken daalt door deze overname, maar volgens Heineken heeft dat geen grote gevolgen voor haar financiële positie.

Heineken heeft overigens in 2002 al wel enkele kleinere overnames gepleegd en deelnemingen genomen in onder meer Egypte, Costa Rica, Rusland en Duitsland. Deze laatste markt is omvangrijk maar moeilijk toegankelijk door de sterke fragmentatie. Heineken heeft via de Duitse joint venture BrauHolding International, waarin Heineken een belang van 49,9 procent heeft, een belang van 45 procent verworven in Karlsberg. De overige 55 procent wordt door de Duitse familie Weber gehouden, die daarmee controlerende invloed behoudt. Heineken verwacht in Duitsland groei van het marktaandeel en kostenvoordelen te realiseren, ondanks de dalende afzet in dat land.

Over de hele linie presteerde Heineken conform verwachting: de nettowinst steeg met 11,2 procent naar 795 miljoen euro en de omzet nam met ruim tien procent toe tot 10,3 miljard. Voor 2003 verwacht Heineken een verdere toename van de nettowinst, maar bestuursvoorzitter Anthony Ruys sprak geen concrete verwachtingen uit.

In de vergadering werd verder aandacht besteed aan de benadering van het jongerensegment. Hoewel de jonge generatie massaal aan de ‘breezers’ is gegaan de afgelopen jaren, heeft Heineken maar mondjesmaat geïnnoveerd. Gericht op jongeren, zijn wel op beperkte schaal speciaalbieren op de markt gebracht, waarvan met name Desperados succesvol is gebleken. Verder is een aluminium blikje ontworpen om het exclusieve en hippe van het Heineken-merk vorm te geven. Om meer rechtstreeks voeling te krijgen met het belangrijke jongerensegment zijn verschillende initiatieven genomen, die uiteindelijk allen terug te voeren zijn op het meer algemeen geformuleerde programma ‘Taking Heineken to the Next Level`. Beoogd wordt om met verhoogde efficiëntie en slagvaardigheid in de organisatie en een management dat dichter bij de markt opereert, de prestaties te verbeteren. De slagvaardigheid is inmiddels getoond in 2003, de navolgende jaren zullen uitwijzen of de efficiëntie en prestaties ook verder zullen verbeteren.