VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vitaal en schokbestendig

Directievoorzitter Joop Janssen die wegens ziekte per 1 september aftrad, kreeg in oktober het Blauwe Bord uitgereikt. Een van de argumenten: sinds de beursgang in 1993 is de winst per aandeel verzesvoudigd. Ook de uitzonderlijk goede communicatie met de stakeholders en de transparantie van het jaarverslag werden geroemd. Deze lijn is voortgezet onder leiding van de tussenpaus Berry Bemelmans die in deze vergadering aftrad. Hij wordt opgevolgd door Guus Hoefsloot, sinds een oktober lid raad van bestuur en daarvoor bestuurslid van HBG.

De VEB heeft twee kantekeningen die de onderneming raken: de certificering van de aandelen en de bouwfraude. De certificering blijft gehandhaafd omdat het bestuur het nodig vindt de onderneming extra te beschermen, gezien de voortgaande consolidatie in de Europese bouwmarkt. Heijmans heeft zelf twee maal geprobeerd HBG over te nemen en daarnaast het failliete bedrijf Philipp Holzmann. Andere partijen boden meer en Heijmans zag geen kans de financiering rond te krijgen. Wel ging het kralen rijgen onverminderd door. Er werden zes acquisities gedaan met een totaal omzet van euro 287 miljoen. De divisie Wonen en Werken werd met de bekende vastgoed ontwikkelaar Proper-Stok versterkt. Deze sector is goed voor 65 procent van de ebit. Ondanks de slechte kantorenmarkt en de stagnerende woningbouw blijven de vooruitzichten goed. Dit komt vooral door efficiënt werken en innovatie. De grondposities waarborgen de komende jaren de realisatie van 46.500 woningen, daarvan is 35 procent binnenstedelijk gelegen.

De bouwfraude-enquête heeft vooral de divisie Verkeer en Vervoer zwaar getroffen. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek over de periode 1992-’97 en de Nederlandse mededingingsautoriteit NMa vanaf 1998. Punten van onderzoek zijn corruptie, kartelvorming en prijsopdrijving. Bij Verkeer en Vervoer zijn tien procent minder orders geboekt, er worden dan ook tweehonderd mensen ontslagen. Ook bij de afdeling staalbouw, waar de marges al langer slecht zijn, worden tachtig mensen ontslagen. Voor het eerst in haar tachtig jarig bestaan moet Heijmans tot deze drastische maatregelen overgaan.

Al meer dan vijf jaar is de doelstelling van Heijmans Internationaal vijftien procent van de totaalomzet te behalen: in 2002 was dit elf procent. Met de recente aankoop van de Engelse bouwer Leadbitter komt de target binnen bereik. De cijfers van de sector buitenland zijn matig: de marge liep terug en de orderportefeuille was vijf procent lager. Uit Duitsland komen eindelijk signalen van een opleving.

Naar verwachting ligt de winst dit jaar op het niveau van 2002, inclusief voorzieningen voor de ontslagen. Een voorbehoud wordt gemaakt voor boetes van de NMA en verhaalschaden die niet te schatten zijn. Deze verwachting is uiterst voorzichtig omdat in 2003 circa tien procent extra omzet komt uit recente acquisities. De doelstelling voor 2006 blijft een omzet van euro vijf miljard en een marge van vijf procent. Op 2 september worden de halfjaarcijfers bekend gemaakt.