VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Twee halen, een betalen

In 1998 brachten vier oprichters het bedrijf HITT naar de beurs voor elf euro. Nu, vijf jaar later, bieden twee van hen, commissaris Hans Prinsen en CFO John van Asperen, samen goed voor 52 procent van de aandelen, vijf euro per aandeel. Ook grootaandeelhouder Todlin, een beleggingsmaatschappij van Frederik van Beuningen met vijf procent van de aandelen, biedt mee. Daarvoor hebben zij gezamenlijk Corpin BV opgericht. ABN Amro financiert het bod voor 96 procent. Voorwaarde is wel dat HITT, dat nu bankiert bij ING, overstapt naar ABN Amro.

Het meebieden door Todlin is een merkwaardige zaak. Tijdens de aandeelhoudersvergadering in maart had Van Beuningen zich nadrukkelijk laten horen, met zijn bekende items zoals “meer dividend” en vooral “een nog beter investor-relationsbeleid aangezien de koers veel te laag was”. In de rubriek Hardop gedacht in Effect nummer 23 staat een kritisch commentaar op de handelwijze van Van Beuningen.

HITT is een leidende speler op de wereldmarkt van begeleidingssystemen voor navigatie, verkeer en transport met de nadruk op scheepvaart en luchtvaart. HITT heeft zich sinds 1998 voorspoedig ontwikkeld. Omzet en bedrijfsopbrengsten zijn verdubbeld tot respectievelijk 30,7 en 2,7 miljoen euro in 2002. De afschrijvingen zijn hoog omdat de ontwikkelingskosten voor software direct worden afgeschreven. Mede door de lage pay-out was er per 30 juni 7,6 miljoen euro in kas.

In 2003 kampt HITT met een stagnerende omzet door de economische malaise. Door de daling van de dollar kan een belangrijke concurrent uit de Verenigde Staten goedkoper aanbieden. De verwachting is dat er over 2003 nauwelijks winst gemaakt zal worden. Op termijn zijn de vooruitzichten echter positief, het bedrijf heeft een enorme knowhow via de honderdvijftig medewerkers en een goede winstpotentie bij aantrekkende markt.

Enkele dagen voor de vergadering bleek dat Frans Faas, onder andere bekend van acties bij Getronics en Econosto, naar eigen zeggen een groep vertegenwoordigt die elf procent van de aandelen bezit en het bod veel te laag vindt. In de vergadering sloot de vertegenwoordiger van Generali, met vijf procent van de aandelen, zich hierbij aan.

Op de vraag van de VEB waarom Prinsen en Van Asperen niet op non-actief gesteld waren, deelde voorzitter Sinninghe Damste mee dat hij daarover Loyens & Loeff (L&L) had geconsulteerd. Een vertegenwoordiger van L&L gaf een toelichting, maar kwam niet geloofwaardig over. Ook gaf een bankier van Van Lanschot een toelichting op de fairness opinion. Ongevraagd stelde hij dat de bank onafhankelijk was en het belang van alle aandeelhouders diende. Uit deze discussie werd duidelijk dat Prinsen en Van Asperen het businessplan voor de komende jaren kennen en dus een informatievoorsprong hebben op de andere aandeelhouders. Sinninghe Damste deelde ter geruststelling mee dat ze niet waren betrokken bij de besluitvorming over het bod in de raad van commissarissen.

Conclusie: deze ‘supermarktactie’ is alleen aantrekkelijk voor Corpin.