VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Weer op stoom

Imtech ziet de komende jaren weer met vertrouwen tegemoet. Bestuursvoorzitter René van der Bruggen sprak van een goed jaar 2005. Vooral tegen het eind van het jaar trokken de winstmarges weer aan. De orders uit de voorgaande slechtere jaren zijn inmiddels vrijwel verwerkt, er kunnen nu meer winstgevende opdrachten worden aangenomen. De omzet steeg met 18 procent tot 2.379 miljoen euro. Daarmee is Imtech goed op weg om de beoogde groei naar circa 3 miljard euro in 2008 te bereiken.

Onder goede marktomstandigheden heeft Imtech een algehele operationele margedoelstelling van 6 procent, met 5 procent voor de technische diensten en 8 procent voor ict-technologie. Ict behaalde in het verleden wel eens een marge van 10 procent, maar dat wordt niet meer verwacht. Voor de technische diensten betekent een marge van 5 procent een terugkeer naar goede winstgevende tijden. Dat geldt bovenal voor Nederland, waar margeherstel tot de tweede helft van 2005 achterbleef.

De omzetstijging van 18 procent was gelijk verdeeld over autonome groei en acquisities. Vorig jaar werd in Spanje de industriële dienstverlener Mavisa overgenomen, alsmede het Britse Goodmarriott en Hursthouse, samen voor 56,3 miljoen euro. Medio maart dit jaar maakte Imtech de overname van Radio Holland bekend, waarvoor 47 miljoen euro is betaald. Hiermee verdubbelt nagenoeg de omzet van de maritieme divisie tot 350 miljoen euro. De maritieme markt wordt nu vrijwel geheel bestreken. Geografisch is Duitsland de grootste markt voor Imtech, met een omzet vorig jaar van 833 miljoen euro. Met een marktaandeel van 15 procent is Imtech daar wel een grote speler, maar niet kwetsbaar groot. Bovendien is Duitsland een bruggenhoofd voor verdere expansie naar Oost-Europa.

Met de huidige oorlogskas van ongeveer 250 miljoen euro kan Imtech voldoende vooruit voor de nodige acquisities in de komende jaren. Dat leidt mede tot een nu conservatief gefinancierd concern. Kapitaaluitkeringen hoeven aandeelhouders niet direct te verwachten. De balansverhoudingen zullen over enige tijd wel zijn verschoven, met een wat minder sterke eigen vermogenspositie, zo werd betoogd. Met het ruimhartige dividendbeleid zijn de aandeelhouders bovendien zeer tevreden. Het vertrouwen in Imtech is duidelijk aanwezig. Het afgelopen halfjaar steeg de beurskoers sterk van ongeveer 25 euro naar 45 euro in maart dit jaar.
De aanpassing van het bezoldigingsbeleid voor de raad van bestuur leverde een van de weinige kritiekpunten op. Er is hier geen sprake van exorbitante beloningen, maar de basis voor de samenstelling van dit pakket is niet steeds duidelijk. Concurrentiegevoeligheid van enige factoren is daarvoor het argument. Tevens werd opgemerkt dat de accountant dit geheel wel kan toetsen.
President-commissaris Aad Jacobs nam met het bereiken van de leeftijd van zeventig jaar afscheid. Vice-voorzitter Van der Meer volgt hem op als president-commissaris en commissaris De Vries wordt op zijn beurt vice-voorzitter. Als nieuwe commissaris treedt aan Harry van Tooren, oud-directielid van ING. Hij deelde bij navraag mee geen banden meer met ING te hebben, zodat zijn onafhankelijkheid als commissaris niet in het geding kan zijn.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net