VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sterk staaltje

Sinds een jaar heeft de Nederlandse beurs er een bedrijf van formaat bij. Na de fusie tussen Ispat en LNM ontstond het grootste staalconcern ter wereld en dat werd genoemd naar grootaandeelhouder Lakshmi Mittal. Staalgigant Mittal Steel hield haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in een klein hotelzaaltje in Rotterdam. Zowel Lakshmi als zijn zoon en dochter, die eveneens in het bestuur zitten, waren weer afwezig.

Mittal heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Door in korte tijd aan de lopende band verouderde staalbedrijven uit het voormalige Oostblok op te kopen en weer rendabel te maken, heeft Mittal de traditionele staalgiganten als Arcelor, Nippon en Corus kunnen aftroeven. Door de relatief lage kosten heeft Mittal bovendien de hoogste marge in de markt. Tel hierbij de enorme stijging van de staalprijzen en dit resulteert in een recordwinst van 4,3 miljard dollar. Van een winst per aandeel van 6,64 dollar wil Mittal overigens slechts 0,10 dollarcent per kwartaal uitkeren als dividend.

Mittal heeft inmiddels een staalproductie van 58 miljoen ton staal op jaarbasis. Ter vergelijking: het Brits-Nederlandse Corus komt niet verder dan circa 21 miljoen ton. Mittal wil in de nabije toekomst meer overnames plegen om haar leidende positie verder te versterken en de meest bewonderde staalproducent ter wereld te worden. Wat dit precies inhoudt werd niet duidelijk, aangezien Mittal geen concrete doelstellingen wil geven.

Maar er waren ook kritiekpunten. Tijdens de vergadering bleek opeens dat Mittal over twee verschillende jaarverslagen beschikt, een geïllustreerde versie die alle aandeelhouders hadden toegezonden gekregen en een officiële maar achtergehouden versie die volgens de Nederlandse verslaggevingsregels is opgesteld. In die laatste versie stonden bijvoorbeeld wel de bonus van 4,6 miljoen dollar voor Lakshmi Mittal en een verklaring over de risicosystemen. Volgend jaar zou deze onzinnige dubbele verslaggeving niet meer aan de orde zijn.

Op de agenda stond ook het punt beloningen. Voorgesteld werd om op basis van een halve alinea waarin nauwelijks iets concreets vermeld stond, het beloningsbeleid goed te keuren. Aangezien het alleen de uitvoerende bestuursleden betrof, ging het slechts over de beloning van grootaandeelhouder Lakshmi Mittal en zijn zoon Aditya. Een vreemde situatie waarin zij als controlerend aandeelhouder kunnen stemmen over hun eigen beloningen. Het verzoek om de stemmen van de familie (circa 98%) niet mee te tellen werd niet gehonoreerd, waardoor het beloningsbeleid, niet geheel verrassend, werd aangenomen.

Ondanks de recente daling van de staalprijzen is Mittal positief over de staalmarkt en noemt de prijsdaling tijdelijk. Mittal heeft nog circa 3,5 maand aan voorraad, wat lager schijnt te zijn dan de belangrijkste Europese concurrenten. Mittal verwacht dat de markt de grote voorraden halverwege dit jaar kan wegwerken, waardoor de staalprijs in het laatste kwartaal weer omhooggaat. Zolang de vraag naar staal hoog blijft en Mittal in staat is om tegen de laagste kosten te produceren, zal Mittal ongetwijfeld de meest bewonderde staalproducent ter wereld kunnen worden.