VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Werken aan waarde

 De strategische boodschap van de raad van bestuur is in hoofdlijnen een voortzetting van de maatregelen die in maart 2005 door KPN zijn ingezet. KPN wil zich verder ontwikkelen als internetbedrijf met belangrijke marktaandelen. De doelstellingen voor telefonie en internet zijn een marktaandeel van meer dan 50 procent en voor televisie een marktaandeel van 10 procent. In 2005 is in het westen van Nederland gestart met ‘triple play’ en zijn er van 0 nu 200.000 abonnementen voor televisie bij gekomen.

Op het vaste net is de concurrentie goedkoper dan KPN door regulering van de Opta. KPN moet zich aan een minimumprijs houden en de concurrentie niet. Hoewel het vaste net nog wel enig marktaandeel zal inleveren, is KPN ervan overtuigd dat de waardetoevoeging aan het vaste net door de introductie van andere diensten in enkele jaren een verbetering zal kunnen tonen. IPTV zal versneld worden uitgerold met onder andere contracten voor zestig tv-kanalen. Nederland heeft na Zuid-Korea de grootste breedbandpenetratie in de wereld.

Telfort is in het vierde kwartaal in de resultaten meegeteld en ligt op schema. Vooral door afschrijvingen op umts zijn de bedrijfslasten hoger. KPN wil het Telfort-netwerk integreren en dit zal met de Nederlandse overheid als uitgever van de umts-licentie besproken worden, hetgeen volgens cfo Marcel Smit mogelijk een impairmentboeking zou kunnen betekenen. Voor Nederland geldt: versterken van marktleiderspositie, nieuwe producten en synergie-investering Telfort. De ontwikkelingen in België zijn goed. Op basis van het succes in België is de marketing in het derde kwartaal in Duitsland gewijzigd. Voor E-Plus en Base zijn nieuwe merken geïntroduceerd met als resultaat al een miljoen nieuwe klanten in één maand. Met de benoeming van de bestuursleden Eelco Blok voor ‘vast’ en Stan Miller voor Base en E-Plus wordt de raad van bestuur versterkt met twee managers met langjarige KPN-ervaring. Guy Demuynck vertrekt per 1 juli 2006 wegens werkzaamheden elders.

Gezien de mogelijke verdere (waarde)ontwikkelingen bij KPN met een verwachte vrije kasstroom van ten minste 2 miljard euro voor 2006 en 2007 lijkt enig optimisme gerechtvaardigd. Maar de resultaatontwikkeling dient goed gevolgd te worden, aangezien volgens IFRS het nettoresultaat na belastingen is gedaald 1.757 miljoen in 2004 naar 1.454 miljoen euro.