De aandeelhoudersvergadering van KPN stond in het teken van de forse schuldpositie die het bedrijf vorig jaar heeft opgebouwd. In de aandeelhoudersvergadering van 2000 had bestuursvoorzitter Smits al aangegeven dat KPN in de Champions League van telecom-aanbieders wilde meespelen. Daartoe werd voor 10,6 miljard euro 77,5 procent van de Duitse mobiele aanbieder E-Plus gekocht, werden kostbare UMTS-licensies (totaal 8,7 miljard euro) verkregen en werd in februari 2001 het resterende belang in KPN Orange (België, 0,5 miljard euro) overgenomen. Ondanks de versterking van het eigen vermogen met 8 miljard euro door de aandelenemissie en de verkoop van 15 procent van KPN Mobile aan NTT Docomo steeg de schuld van 4,6 miljard euro naar bijna 22 miljard euro. Bij 1,2 miljard uitstaande aandelen bedraagt de schuld ruim 18 euro per aandeel!
De geldschaarste leidt er ook toe dat verdere expansieplannen voorlopig in de koelkast moeten. KPN richt zich op de kernmarkten Nederland. Duitsland en België en moet eerst investeren in UMTS om deze dienstverlening aan te kunnen bieden. Ook de winstgevendheid is aangetast, maar wie de aandeelhouderspagina bekijkt (blz. 140), ziet een gepresenteerde winst per aandeel van 1,90 euro en een koerswinstverhouding van 7,9. Geen representatieve cijfers, aangezien deze winst slechts te danken is aan incidentele baten.
Operationeel steeg de omzet met 30 procent, de EBITDA (winst voor rente, belastingen en afschrijvingen) met 14 procent en daalde de winst voor afschrijving goodwill tot 371 miljoen euro. Na afschrijving van goodwill wordt zelfs verlies geleden. Smits benadrukte dat in 2003 weer winst wordt verwacht. De EBITDA zal in 2001 met 5 procent groeien en daarna met (minimaal) 10 15 procent. Bovendien moet het kostenbesparingsprogramma Vision een besparing van 700 miljoen euro opleveren.
Het dividendvoorstel luidde 0,53 eurocent in aandelen. KPN heeft onvoldoende middelen om contant dividend uit te keren en volstaat met deze sigaar uit eigen doos. Een zuiver stockdividend is immers een verkapte splitsing van de aandelen. Na al dit negatieve nieuws is een positieve ontwikkeling dat KPN overgaat op kwartaalrapportage. Tenslotte waren er nog buitenlandse tegenstemmen tegen de benoeming van mevrouw Van Lier Lels tot commissaris. President-commissaris Hube vroeg zich af hoe deze aandeelhouders, die zover weg woonden, kennelijk zoveel over de kandidaten wisten. Het antwoord liet zich raden: Telecommunicatie!
Wie terugkijkt op 2000 moet concluderen dat het aandeel KPN zon 80 procent van haar waarde heeft moeten inleveren (veel meer dan de concurrentie) en van een weduwen en wezenfonds is veranderd in een speculatief aandeel. De verwerving van een Europees marktaandeel is ten koste gegaan van balans en contante dividenduitkering, een radicale verandering die zonder expliciete aandeelhoudersgoedkeuring heeft plaatsgevonden.