VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Enerverend jaar goed afgesloten

Voor Van Lanschot dat zich als een serieus alternatief voor grootbanken presenteert, was 2006 een turbulent jaar. Na jaren van aftasten deed zich de mogelijkheid voor Kempen & Co over te nemen tegen de volgens de aandeelhouders van Kempen en van Van Lanschot acceptabele prijs van 314,5 miljoen euro. Kempen bracht een beheerd vermogen van 7,8 miljard euro, een nettowinst over 2006 van 36,3 miljoen euro, een omzet van 112 miljoen euro en gespecialiseerde expertise op het gebied van vermogensbeheer in.

Op de vraag van de VEB over het verloop van de integratie en de omvang van de verwachte synergie, antwoordde bestuurs-voorzitter Floris Deckers dat de aansluiting goed op weg is, dat de batensynergie zo’n 10 tot 20 miljoen euro en de kosten-synergie zo’n 8 miljoen euro per jaar zal zijn.

Voor turbulentie in 2006 zorgde ook de winstwaarschuwing. Plotseling zette Van Lanschot in augustus vraagtekens bij de doelstelling van 10 procent winstgroei. Uiteindelijk scoorde men met een winst van 184,5 miljoen euro, een plus van 21 procent! In alle segmenten groeide het aantal klanten stevig. Het gunstige beursklimaat zorgde voor stijgende effectenprovisies. Daartegenover stond margedruk op de nieuwe hypotheek-productie en het geringe verschil tussen de korte en lange rente.

Gezien de kostenstijging van ruim 10 procent in het afgelopen jaar, stelde de VEB vragen over de kostenbeheersing. Er wordt een nieuw it-systeem in gebruik genomen, waarvan de kosten op 90 miljoen euro geschat worden. Het trainings- en opleidings-budget is verhoogd tot ruim 4 miljoen euro, de personeelskosten stijgen en men doet mee aan het haasje-over spelenmet de beloningen. Overigens verbeterde in 2006 de Standard & Poor’s rating van Van Lanschot: A– werd een A. Een Amerikaanse aandeelhoudster was teleurgesteld in het koersverloop, want na een sterke stijging in de loop van 2006, is de koers weer gezakt. Over het met 10 procent gestegen dividend van 2,75 euro hadden de aandeelhouders niets te klagen.

Van Lanschot geeft aan discretionair vermogensbeheer de voorkeur boven advieswerk met het risico van claims van ontevreden klanten. Men zoekt klanten met een vermogen van tenminste 1 miljoen euro. Deckers zei in antwoord op vragen dat hij niet geporteerd is voor agressieve marketing naar klanten van ABN Amro, nu die bank problemen heeft. Corporate governance was niet geagendeerd, maar kwam via vragen van de VEB en het ABP wel aan de orde. Terwijl steeds meer bedrijven hun muren afbreken, blijft bij Van Lanschot het administratiekantoor in stand en houdt men de uitgifte van preferente aandelen achter de hand.