VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Every Day Low Prices

De grote verliezer van de supermarktoorlog is zonder twijfel Laurus. Van een marktaandeel in Nederland van 20,3 procent in 2002 is nu nog slechts 14,3 procent over. Laurus is inmiddels zo gewend geraakt aan slechte resultaten dat een omzetdaling in het eerste kwartaal van 3,6 procent gepresenteerd wordt als een verbetering, alleen omdat de daling vorig jaar nog 8,5 procent was.

Laurus moet nu onder druk van de banken de winkelformules Edah en Konmar verkopen. Met de opbrengst zal Laurus de schuld aflossen, zodat de banken hun risico fors afbouwen. Voor de aandeelhouders resteert alleen Super de Boer met een marktaandeel van slechts 8 procent. Hoewel deze formule een stuk beter schijnt te draaien dan Edah en Konmar, is ook Super de Boer verliesgevend en daalt ook daar de omzet elk kwartaal.

De aandeelhoudersvergadering was een prima gelegenheid voor Laurus om meer duidelijkheid te verschaffen over de nieuwe strategie. Laurus gaat zich geheel richten op Super de Boer en had de aandeelhouders dus voldoende uit te leggen. Maar veel nieuws had topman Harry Bruijniks niet te melden. Hij weigerde pertinent om enige informatie over Super de Boer te verschaffen, behalve het aantal vestigingen (380) en de omzet (2.078 miljoen euro). De keuze voor Super de Boer is gemaakt op basis van langetermijnrendement, maar welk rendement Super de Boer nu behaalt of in de toekomst wil behalen blijft een raadsel.

Ook de verliescijfers van Edah of Konmar wilde Bruijniks niet geven vanwege vermeende concurrentiegevoeligheid. Dit is merkwaardig aangezien bijna de hele concurrentie met het oog op de verkoop van de twee dochters uitgebreide financiële gegevens heeft mogen inzien. Laurus vindt blijkbaar het informeren van de concurrentie belangrijker dan het informeren van haar aandeelhouders. Laurus heeft er überhaupt een handje van om informatie slechts selectief te presenteren, als het goed uitkomt. Zo publiceerde Laurus bij de eerste kwartaalcijfers wel de omzetontwikkeling van de zelfstandige Super de Boer ondernemers, maar alleen omdat deze als enige wel een stijging liet zien.

Ook over het verkoopproces wilde Laurus niets naar buiten brengen, alleen dat de verkoop naar verwachting in het derde kwartaal afgerond zal zijn. Zelfs het aantal biedingen of in welk stadium het proces zich bevond, werd angstvallig geheimgehouden. Twee weken na de aandeelhouders-vergadering maakte Laurus ineens bekend dat de Edah-vestigingen voor 221 miljoen euro verkocht worden aan Sperwer en Sligro.

Na twee aandelenemissies van in totaal 600 miljoen euro is het nog steeds niet gelukt om Laurus er bovenop te helpen. Ondanks de ombouw van 77 Edah-winkels en 4 Konmars en het verbeteren van de back-office blijft de omzet dalen en maakt Laurus nog steeds verlies. De hevige prijzenoorlog is ongetwijfeld een belangrijke oorzaak voor het falen van de strategie, maar concurrenten als Albert Heijn, Jumbo, Dirk en C1000 hebben allemaal te maken met dezelfde marktomstandigheden en die presteren wel naar behoren. De commissarissen blijven evenwel vertrouwen in Bruijniks houden.