VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Jaar met twee gezichten

Retailgroep Macintosh, bekend van winkelketens als Scapino, Kwantum, BelCompany en Hoogenbosch (Invito, Dolcis en PRO sport), boekte in 2007 een winst van 47,5 miljoen euro, een verbetering van 12,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De verkoop van de meubelactiviteiten begin 2007 zorgde voor een incidentele bate van 7 miljoen, waardoor de nettowinst uitkwam op 54,5 miljoen euro. Door een daling van het consumentenvertrouwen gedurende de tweede helft van 2007 begon de omzetstijging echter te haperen. De groepsomzet bleef hierdoor enigszins teleurstellend steken op 920,3 miljoen euro.

In de vergadering werd door operationeel directeurEric Coorens uitgebreid verslag gedaan van de overname van Brantano eind 2007. Schoenenretailer Brantano is actief in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Volgens Coorens past de overname volledig in de groeistrategie van Macintosh en vormt het bedrijf nu een strategische marktpartij voor leveranciers. Door de integratie van de verschillende ketens kunnen leveranciers hun producten op grotere schaal en voor een langere duur afzetten. “Een schoen die eerst bij Invito in de winkel ligt kan in een latere fase van de levenscyclus naar Dolcis en uiteindelijk in de uitverkoop bij Scapino”, aldus een enthousiaste Coorens. Bovendien kan Macintosh synergievoordelen behalen uit gezamenlijke inkoopfaciliteiten in het Verre Oosten.

Op een kritische vraag van de VEB over de huidige omstandigheden op de Britse retailmarkt, die niet onverdeeld positief zijn vanwege een laag consumentenvertrouwen, het dalende Britse pond en de hoge kosten die nodig zijn voor een succesvolle integratie van Brantano, gaf bestuursvoorzitter Frank de Moor aan positief gestemd te zijn. “Buiten de stad schoenen kopen is nieuw voor de Britse consument, maar in tijden van economische crisis worden mensen gedwongen te veranderen. Zij kunnen dan terecht bij Brantano, waar de prijs interessant is maar de kwaliteit en mode gewaarborgd blijft”, aldus De Moor.

Hoewel de managementfocus momenteel voornamelijk op de integratie van Brantano ligt, mogen ook de andere divisies niet vergeten worden. In het bijzonder in de Automotive & Telecom divisie waren de resultaten in 2007 teleurstellend. De VEB vroeg naar concrete acties. Hierop antwoordde De Moor dat BelCompany zich richt op de next-generation winkels waar de focus ligt op het modeaspect, naast de verkoop van telefoonabonnementen. ”Een telefoon kopen moet weer leuk worden, vooral voor vrouwen blijkt het momenteel een crime te zijn”, zo zei De Moor. In de Living divisie blijkt de toekomst van het al enkele jaren tobbende GP Décors in Frankrijk nog onzeker te zijn. Het bestuur wilde geen uitspraken doen omtrent de winstgevendheid in 2008, dan wel een eventuele verkoop van de keten.

Vanzelfsprekend vroeg de VEB ook naar de criteria waarop de bonus voor de bestuurders is gebaseerd, aangezien deze onvoldoende waren toegelicht in het jaarverslag. President-commissaris Van Oijen antwoordde hierop dat deze informatie concurrentiegevoel is, maar probeerde aandeelhouders gerust te stellen door te benadrukken dat de targets zorgvuldig waren vastgesteld.
Macintosh zal over 2007 een dividend betalen van één euro per aandeel. Als de consument weer vertrouwen gaat hebben in de toekomst, dan krijgt Macintosh dat ook.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net