VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Scapino aan boord

 Het aantal aanwezige aandeelhouders was ver in de minderheid in de buitengewone aandeelhoudersvergadering, bijeen om te oordelen over het enige agendapunt namelijkde overname van Scapino.

Scapino opereert in de Nederlandse schoenenmarkt – 65 procent van haar omzet - als discounter, naast Schoenenreus, Bristol en Van Haren. De eigen collectie wordt aangevuld met A-merken als Wrangler, Lee, Adidas, Nike, Reebok en Ecco. Van de omzet aan consumenten van 218 miljoen euro maakt kleding 25 procent uit, en tassen, accessoires en vrijetijdsartikelen 10 procent. Jaarlijks vinden 33 miljoen bezoekers hun weg naar de 209 winkels (25 in België), die worden aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Assen. Het bedrijfsresultaat van 16,9 miljoen euro is goed voor 9,2 procent van de omzet.

Bij een ebitda van 20,4 miljoen euro heeft Macintosh 140 miljoen euro betaald voor een bedrijf, dat ongeveer 0,90 euro aan de winst per aandeel op jaarbasis zal bijdragen. Er bestaan plannen voor meer winkels: dertig in Nederland, zeventig in België. Voor de overnamesom is een vijf jaar lopende lening afgesloten tegen een lagere rente dan gemiddeld over overig vreemd vermogen wordt betaald. Het aandelenkapitaal wordt dan ook niet vergroot.
Macintosh liet al eerder het oog op Scapino vallen, maar wilde toen de andere bedrijven die deel uitmaakten van de verkoop door Vendex aan Retail Net niet overnemen. Macintosh verwacht met de overname vooral grote besparingen te realiseren door inkoopsynergie en door bundeling van marketingactiviteiten. Scapino kan gebruik maken van de inkooporganisatie waarover Macintosh al jaren beschikt in het Verre Oosten.

Bestuursvoorzitter De Moor stelde enkele malen dat management en personeel van Scapino het toejuichen weer onderdeel te zijn van een onderneming die dezelfde markten bedient en de branche door en door kent. Inmiddels is van de Nederlandse Mededingings Autoriteit bericht ontvangen dat geen goedkeuring van de NMA vereist is. Met de van de aandeelhouders ter vergadering verkregen unanieme goedkeuring (52 procent van het geplaatste kapitaal was aanwezig) kan de overname dus beklonken worden.