VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursparel

Het gaat goed met de Macintosh Retail Group. De onderneming heeft 730 winkels in Nederland, België en Frankrijk. In de sector Living is Kwantum met 85 woonwarenhuizen in Nederland en 18 in België een heel grote speler. Daarnaast zijn in Nederland de woninginrichters Piet Klerkx en Stoutenbeek van Macintosh. De sector Fashion wordt gevormd door schoenwinkels van Dolcis, Manfield, Invito en Pro Sport.

De 45 Superconfex-winkels in België staan in de etalage. Binnen enkele weken hoopt bestuursvoorzitter Frank de Moor hier meer over te kunnen zeggen. In ieder geval zullen de cijfers in 2005 exclusief deze verlieslatende textielketen zijn. In de sector Automotive & Telecom is BelCompany de grootste aanbieder van mobiele-telecomproducten en diensten in Nederland met 125 winkels en in België 29 winkels. Halfords is de specialist in fietsen en auto en fietsaccessoires met 140 winkels in Nederland en 9 in België.

Omdat de definitieve omslag in consumentenbestedingen nog steeds niet heeft plaatsgevonden, laat het bestuur zich niet verleiden tot enige uitspraak over de toekomstverwachtingen. De Moor spreekt zijn bezorgdheid uit over het feit dat er nu al drie jaar achter elkaar een daling van de consumentenbestedingen wordt gemeten. Wel verwacht het bestuur in 2005 circa dertig nieuwe winkels, vooral Kwantum en BelCompany, te kunnen openen. Gezien de enorm sterke stijging van de beurskoers van Macintosh hebben beleggers blijkbaar meer vertrouwen in de toekomst dan het bestuur.

De Moor had een groot aantal grote aandeelhouders benaderd om de jaarvergadering van Macintosh in Maastricht te bezoeken. Niet zonder succes. De 44 aanwezige aandeelhouders vertegenwoordigen ruim 68 procent van het aandelenkapitaal. Onder hen concurrent Blokker. Hierdoor moest De Moor bij de vele vragen van de VEB meer op zijn woorden letten en bleven vragen zoals over prestatiecriteria voor de variabele beloning helaas onbeantwoord.
Ondanks dat de consumentenomzet en ook het aantal winkels van Macintosh sinds 2000 eigenlijk nauwelijks zijn gestegen, verlaten de aandeelhouders Maastricht met een goed gevoel. Macintosh is een onderneming met een degelijk beleid, transparant en met goede posities in de markten waarin zij opereert. De over het algemeen trouwe aandeelhouders – er is een geringe free float – zien hun geduld beloond met een fantastische koersstijging en een verhoging van het dividend van 0,72 euro naar 1,05 euro. Meer kan een belegger zich echt niet wensen.