VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opmerkelijke matiging

Na de miljoenenschikkingen van vorig jaar stond tijdens de aandeelhoudersvergadering de vraag centraal hoe beurshandelshuis Van der Moolen (VDM) na jaren van krimp weer denkt te gaan groeien. Het afgelopen jaar hebben bestuur en commissarissen zich dan ook beziggehouden met een "strategische heroriëntatie". Aandeelhouders die een uitgebreide toelichting hierop hadden verwacht in het jaarverslag of in de jaarvergadering kwamen bedrogen uit. Pas na aandringen van de VEB wilde topman Böttcher de nieuwe strategie toelichten. Echt overtuigend was het allemaal niet.

VDM zoekt de groei in het verlengde van haar huidige activiteiten. In Europa wil Böttcher weer groeien in de obligatiemarkt, de snelgroeiende indexfondsen en toch ook de aandelenhandel voor middelgrote fondsen. Bovendien wil VDM eventuele overnames doen in de statistische arbitrage, die door Böttcher als ‘rocket science’ werd omschreven, en de directe orderafhandeling voor institutionele beleggers. Een grote stap, zoals AOT deed met de overname van internetbroker Binck, is geen alternatief omdat de huidige markt ‘overbroked’ zou zijn. VDM heeft in elk geval het afgelopen jaar gespaard om nieuwe activiteiten te financieren.

Of deze ‘nieuwe’ Europese activiteiten ook werkelijk rendement gaan opleveren, is zeer de vraag. Bovendien zijn er de nodige twijfels over het voortbestaan van de bevoorrechte positie van het handelshuis op de beurs van New York, waar 81 procent van de opbrengsten vandaan komt. In haar rol als specialist zorgt Van der Moolen voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op Wall Street.

Elke door Van der Moolen verhandelde dollar levert aandeelhouders momenteel nog circa 0,026 cent op. Maar al jaren wordt gespeculeerd over een geheel elektronische beurs waardoor Van der Moolen haar positie zou kwijtraken. Zover lijkt het echter niet te komen. Eind dit jaar wordt wel het nieuwe, deels elektronische handelssysteem Direct+ verder uitgebreid, maar de ‘specialisten’ zoals VDM krijgen ook een plaats in dit systeem. VDM heeft onlangs een test gedaan en daaruit bleek dat onder het nieuwe systeem de rentabiliteit wel minder werd, maar Böttcher verwacht dat met het nieuwe handelssysteem ook de omzetten op de beurs zullen toenemen. Het eerste lijkt een zekerheid, het tweede is nog erg ongewis.

Opmerkelijk was dat Van der Moolen het beloningsbeleid na één jaar weer volledig omgooit. Dit keer werd de beloning zonder de hulp van de consultants van Hay vormgegeven, met als resultaat dat de mogelijke variabele beloningen voor volgende jaren gehalveerd worden. Hoewel het logisch is dat VDM haar beloning aanpast aan de huidige omvang van het bedrijf, is dit toch een opmerkelijk positieve stap in een wereld van bonusstijgingen. De nieuwe president-commissaris Van der Brink hekelde in dat verband de aandelen- en optieregelingen waarbij bestuurders belang hebben bij een dip in de resultaten.