VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ontkroond

Aan het slot van de jaarvergadering van Van der Moolen luisteren 166 aandeelhouders ademloos naar de afscheidsspeech van de voorzitter van de Raad van Commissarissen; Hans Kroon. Na 42 jaar verbonden te zijn geweest met de vennootschap en vorig jaar zelfs nog herbenoemd voor vier jaar, gaf Kroon een buitengewoon openhartige uitéénzetting over de reden van zijn vertrek. Kroon kan zich duidelijk niet meer vinden in het huidige beleid en verraste met deze speech niet alleen de aandeelhouders getuige de gezichten van de directie.

Beurshandelaar Van der Moolen dat sinds kort in de AEX zit, kwam pas op de dag van de jaarvergadering met een winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal. “Vooruitlopend op de officiële publicatie  op 2 mei 2002 van de kwartaalcijfers maakt Van der Moolen bekend dat in het eerste kwartaal 2002 een nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening werd gerealiseerd van circa 17,5 miljoen euro, tegenover 30,8 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2001”.  Dit heeft het bestuur natuurlijk al langer geweten en het verdient dan ook geen schoonheidsprijs pas nu met deze winstwaarschuwing naar buiten te komen.

Directievoorzitter Fred Böttcher gaf aan dat de resultatendaling net zo als het afgelopen jaar het gevolg was van een daling van de volumes op de voor Van der Moolen belangrijke beurzen en een verdere afname van de volatiliteit. Vooruitzichten voor de rest van het jaar kan Böttcher niet geven. Hoe de VEB ook aandrong veel verder dan dat de toekomst met vertrouwen tegemoet gezien werd, zonder dat echt duidelijk werd waarom, kwam hij niet. Natuurlijk is Van der Moolen goed gepositioneerd aan beide zijde van de oceaan en als de volumes weer aantrekken zal het bedrijf hiervan dubbel profiteren. Maar wanneer die volumes weer aantrekken weet niemand.

De aankoop Cohen Duffy McGowan waarvan vorig jaar nog gezegd werd dat deze acquisitie direct zou bijdragen aan de winst van 2001 blijkt voorlopig voor een negatieve winstbijdrage te zorgen. Goede overname maar een verkeerde timing aldus Böttcher.

De bedreiging van de interne effectenhandel door de banken werd al even laconiek afgedaan. Banken hadden tot voor kort de verplichting  hun retailorders op de beursvloer onder te brengen. Met de invoering van het nieuwe handelssysteem is begin november deze plicht verdwenen. De directievoorzitter verwacht echter niet dat de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank hiertoe daadwerkelijk zullen overgaan.

Tijdens de jaarvergadering stond de koers van het aandeel inmiddels 15 procent lager. Tot voor kort werd Van der Moolen nog bekroond tot lieveling van de Amsterdamse beurs. Deze koersval maakt al snel duidelijk dat hier (voorlopig) geen sprake meer van zal zijn.