VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groeistrategie uitgesteld

Aanzienlijk minder aandeelhouders dan in de periode van Jo Roelof Zeeman, voormalige bestuursvoorzitter en oprichter, bezochten de halfjaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava) van vastgoedonderneming Nieuwe Steen Investments (NSI) in de Hoornse schouwburg. Sinds hij zijn 17 procent aandelenbelang vorig jaar verkocht aan de Israëlische branchegenoot Habas beginnen zich vele veranderingen af te tekenen.

Zo is de vorig jaar gepresenteerde strategie op dit moment niet langer haalbaar. De kersverse bestuursvoorzitter Johan Buijs, voormalig bestuurder van het eveneens beursgenoteerde vastgoedconcern Wereldhave, die tijdens deze ava werd benoemd maakte bekend dat de groeistrategie gericht op buitenlandse vastgoedmarkten zoals Zwitserland (voorlopig) in de ijskast worden gezet. De moeilijkheid om financieringen rond te krijgen en het ongunstige moment om nieuwe aandelen te emitteren zijn hiervoor de oorzaak, aldus Buijs. In de toelichting op de halfjaarcijfers over 2008 sprak NSI nog over een kans door de turbulentie op de financiële markten, maar daar is vandaag kennelijk geen sprake meer van.

Het van oorsprong West Friese bedrijf opereerde oorspronkelijk alleen in Nederland, maar heeft in 2008 zijn eerste buitenlandse aankopen gedaan. Er is voor ongeveer 100 miljoen Zwitsers vastgoed aangekocht wat direct bijdraagt aan het directe resultaat. Met de aanstelling van Buijs doet Anka Reijnen, schoondochter van Zeeman, een stap terug en zal de rol van financieel directeur gaan vervullen. De andere bestuursleden Johan Schipper en Ruud Storms hebben zich beiden teruggetrokken.

Hertzel Habas, de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen, liet het woord aan zijn Nederlands sprekende collega Ted van Lidth de Jeude. De nuchtere West Friese aandeelhouders moeten duidelijk nog wennen aan de enigszins arrogant overkomende Lidth de Jeude die met de stemprocedure geen schoonheidsprijs verdiende. Hij vroeg een ieder die tegenstemde de naam te noemen en hoeveel aandelen hij of zij vertegenwoordigde. Het was duidelijk dat dit het tegenstemmen niet bevorderde. De VEB greep in en verzocht dit te staken waarna alleen het noemen van de naam voldoende was. Aanwezige aandeelhouders honoreerden deze ingreep van de VEB met een luid applaus. Het lijkt er op dat de stemprocedures bij NSI structureel moeilijk liggen aangezien er vorig jaar nog ongeopende stembriefjes op het toneel werden gevonden na de telling!

Bij het remuneratiebeleid wilde de VEB weten of raad van commissarissen bereid was vooraf, of anders ten minste achteraf, de vastgestelde doelstellingen inzake variabele beloningen met de aandeelhouders te delen. Commissaris Lidth de Jeude kwam ondanks aandringen van de VEB niet verder dan dat hij dat “graag mee wilde nemen”. Dit leverde enkele tientallen tegenstemmers en onthoudingen op bij de stemming over het remuneratiebeleid. Na een discussie met de VEB wilde de raad van commissarissen de ontslagvergoeding van ex-bestuurder Schipper uiteindelijk toch bekend maken; hij heeft zeven maanden basissalaris meegekregen. Een half jaar geleden werd deze vraag nog afgedaan met de mededeling dat de ontslagvergoeding in het jaarverslag van 2008 zou komen te staan. Met ex-bestuurder Storms is commissaris Lidth de Jeude nog over de ontslagvergoeding in onderhandeling.