VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Santander zorgt voor eerste zwaluw in kredietcrisis

De financiële wereld keek met angst uit naar de claimemissie die de Spaanse Banco Santander lanceerde. Die angst bleek onterecht.

De claimemissie van euro 7,2 mrd die Banco Santander begin november plaatste kwam onverwacht. En leidde tot angst en boosheid bij minder sterke banken. De claimemissie zou een lakmoesproef worden. Want stel dat zelfs een solide bank als Santander geen geld wist op te halen via een claimemissie, wat zou dat dan voor zwakkere broeders betekenen?

Wat vooraf ging
Een flink aantal partijen dat zich heeft bezig gehouden met de overname en opsplitsing van ABN Amro heeft dit jaar dramatisch harde klappen gekregen. Fortis is geen schim meer van de bank die vorig jaar bij op ABN Amro bood, Royal Bank of Scotland verkeert in zwaar weer en de deal-makende zakenbank Merrill Lynch bestaat niet meer.

Behalve Banco Santander. De Spaanse bank wist onder leiding van de autoritaire Emilio Botin munt te slaan uit de overname van ABN Amro. Met de snelle doorverkoop van ABN-trofee Antonveneta wist de bank een mooie winst te maken.

Het zorgde ervoor dat dat Santander als sterke banken de kredietcrisis inging en overeind bleef. Het was een van de weinige banken die zich het afgelopen halfjaar een overname kon permiteren. Toch zocht de bank nieuw geld om zijn kapitaalbalans te verstevigen.

Claimemissie
De claimemissie van meer dan zeven miljard euro moet het kernkapitaal op peil brengen. Naar zo´n zeven procent, nog steeds aan de magere kant vergeleken bij andere banken in het huidige klimaat. Desondanks bleken beleggers graag bereid in te tekenen op de emissie.

Een bewijs dat de claimemissie nog steeds een middel is om geld op te halen. En dat geeft ook minder sterke banken moed. Een lichtpuntje in donkere financiële tijden.