VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Huntelaar biedt kans op beursexit

Het zijn niet de sterkste beursfondsen waar het tijdens de aandeelhoudersvergadering vooral om personen draait in plaats van om het gevoerde beleid. Bij Ajax is dit ieder jaar strijk aan zet. Het draait om de (net verkochte) sterspelers. Want als Ajax al winst maakt dan is het door de verkoop van zijn kroonjuwelen.

Enkele uren voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering kwam de transfer van Klaas Jan Huntelaar rond. Real Madrid betaalt twintig miljoen direct en nog eens zeven miljoen indien Real Madrid de komende jaren bepaalde sportieve successen realiseert, zoals het overwinteren in Europees verband of landskampioen wordt. Dit variabele deel is niet afhankelijk van het aantal speelminuten dat Huntelaar zelf krijgt bij de Koninklijke. Ajax overweegt al jaren van de beurs te gaan maar het ontbreekt de onderneming aan geld. Tegen de huidige koers van rond de 5,75 euro is hier ruim 21 miljoen euro voor nodig. De VEB heeft het bestuur onder leiding van interim-manager Henri van der Aat gewezen op het momentum maar financieel directeur Jeroen Slop zei er op dit moment niets voor te voelen om de deuren van het Damrak dicht te trekken vanwege het huidige ongunstige beursklimaat.

Ruim honderd aandeelhouders - of zijn het nou supporters - kwamen naar de ArenA om van president-commissaris Uri Coronel te vernemen dat in het afgelopen boekjaar dankzij transfers van Ryan Babel, Johnny Heitinga en Wesley Sneijder er een nettowinst van 7,8 miljoen euro werd behaald. Omdat operationeel wederom verlies is geleden en het eigen vermogen wel een versterking kan gebruiken wordt er weer geen dividend uitbetaald.

Nieuwe leiding 
Het was een bewogen jaar voor Ajax waarin bijna alle bestuursleden en commissarissen van vorig jaar waren verdwenen. Geheel volgens de aanbevelingen van het onderzoeksrapport Coronel is besloten om van de constructie met een technische directeur af te stappen. Marco van Basten is hoofd van alle direct aan voetbal gerelateerde zaken en Danny Blind is zijn rechterhand met als aandachtsgebieden opleiding, scouting, medische staf aan- en verkoop van spelers. Dat Blind in verband met ziekte niet in de afgeladen Rinus Michels zaal aanwezig was, zijn bleek voor de supporters onder de aandeelhouders een grote tegenvaller.

Rik van den Boog is door de aandeelhouders benoemd tot nieuwe algemeen directeur. De 49-jarige Amsterdammer neemt de plek in van Van der Aat, die een commerciële bestuursfunctie krijgt. Van den Boog was in zijn jeugd actief bij Ajax, waar hij ook in het tweede elftal speelde. In zijn werkzame leven was hij onder meer in dienst van de telefoonmaatschappijen Orange en Libertel en bij printerfabrikant Rank Xerox. Jan Haars, financieel directeur van de Utrechtse vastgoedonderneming Corio en daarvoor van post- en expresconcern TNT, is benoemd in de rvc. Coronel zegde op een vraag van de VEB toe de machtiging tot inkoop te beperken tot tien procent van het aandelenkapitaal voor de komende achttien maanden, in tegenstelling tot de onbegrensde inkoopmachtiging zoals deze in de agendastukken was opgenomen.

Bonus
Tot ongenoegen van de VEB zijn er toch forse bonussen uitgekeerd, nog los van de  opmerkelijke vertrekpremies die voormalig technisch directeur Martin van Geel (momenteel technisch eindverantwoordelijke bij Roda JC) en algemeen directeur Maarten Fontein hebben geïncasseerd. Specifieke criteria voor deze bonussen werden helaas pas achteraf tijdens de vergadering gemeld (sponsorcontacten Aegon en Adidas, meer spelers doorgestroomd vanuit de jeugd). Om te voorkomen dat hier twijfel over de juistheid van de uitgekeerde bonussen ontstaat, verzocht de VEB net als vorig jaar objectieve en meetbare criteria vooraf bekend te maken. Helaas was het bestuur nog niet zover, maar Coronel zegde dit wel toe voor volgend jaar. De VEB kreeg het laatste woord in de vergadering en deed de suggestie uitsluitend bonussen te overwegen voor het nieuwe bestuur als ook een dividend wordt uitbetaald zodat er gelijkheid komt voor aandeelhouders en bestuurders. De aandeelhouders klapten bescheiden en Coronel kon niets anders zeggen dan de suggestie te zullen meenemen.