VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Walt Disney wil Jetix inlijven

Walt Disney biedt vandaag een bedrag van 11 euro op de resterende aandelen van entertainmentbedrijf Jetix Europe. Het komt voor beleggers niet als een verrassing dat de grootaandeelhouder (73 procent) het bedrijf dat wereldfaam verwierf met Bob de Bouwer van de beurs wil halen.

Disney had de laatste jaren al een dikke vinger in de pap bij het management van Jetix. Deze betrokkenheid zou de minderheidsaandeelhouders van Jetix ( free float van negen procent) zorgen moeten baren.

De biedprijs van 11 euro ligt ruim onder de slotkoers van Jetix op vrijdag van 12,60 euro per aandeel en het is onwaarschijnlijk dat de lakse Raad van Commissarissen (RvC) zich hier tegen zullen verzetten. Zo heeft de hele raad er een gewoonte van gemaakt om niet aanwezig te zijn op aandeelhoudersvergadering: een signaal van pure minachting naar minderheidsaandeelhouders.Daarbij heeft bestuursvoorzitter Paul Taylor een perverse financiële prikkel om een te laag bod te accepteren. Hij krijgt sinds februari dit jaar een deel van zijn beloning in de vorm van Walt Disney aandelen.

Hierdoor heeft hij er belang bij om de belangen van Walt Disney te behartigen in plaats van de belangen van zijn eigen aandeelhouders en is hij direct gebaat bij een zo een laag mogelijke overnameprijs. Het is dan ook een interessante vraag wat de andere grootaandeelhouder (18 procent), John de Mol, met zijn stukken Jetix zal doen.