VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fortis genationaliseerd: veel onduidelijkheid over overeenkomst

De VEB heeft kennisgenomen van de reddingsactie van de Nederlandse staat vandaag bij Fortis. De Nederlandse Staat neemt voor 16,8 miljard euro de activiteiten van Fortis Bank Nederland, Fortis Verzekeringen Nederland, Fortis Corporate Insurance en het Fortis-deel van ABN AMRO Holding volledig over.

De continuïteit van bank-verzekeraar Fortis leek door de reddingsoperatie van het afgelopen weekend gewaarborgd, maar niets blijkt minder waar. Het feit dat de Nederlandse staat nu heeft moeten besluiten tot rigoureus ingrijpen, betekent dat Fortis in acute liquiditeitsproblemen was gekomen. Minister van Financiën Wouter Bos heeft vanaf dinsdag  onderhandeld, met deze nationalisatie tot gevolg. Het is de bedoeling dat de overgenomen onderdelen van Fortis “op termijn” weer worden geprivatiseerd. Bos heeft tevens aangegeven dat de integratie van ABN Amro in Fortis nu toch door zal gaan.

Deze plotselinge reddingsactie roept bij de VEB in ieder geval de volgende vragen op:
  • Op welk moment werd duidelijk dat de reddingsactie van vorig weekeinde niet afdoende zou zijn?
  • Wat is er de afgelopen dagen exact gebeurd dat deze ingreep nodig is? 
  • Op welke wijze is de overnameprijs tot stand gekomen?
  • Na afgelopen weekend was men van plan om ABN Amro te verkopen. Nu wordt gekozen voor integratie. Vanwaar die strategiewijziging?  
  • Wat zijn de gevolgen voor de aandeelhouders Fortis?
  • Wat betekent dit ingrijpen voor de situatie bij andere financiële instellingen in Nederland?
  • Heeft de Nederlandse staat aanwijzingen dat andere banken en verzekeraars in Nederland in moeilijkheden zitten?
De VEB roept Fortis, de Nederlandse staat en De Nederlandse Bank (DNB) op om op de kortst mogelijke termijn inzicht te geven in de details van deze meest ingrijpende reddingsoperatie in de Nederlandse geschiedenis.