VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opvallende stijging chipaandelen

Vanmorgen zijn de aan de chipindustrie gerelateerde aandelen opvallende stijgers. ASML wint ruim 4,5 procent en ASM International 2,5 procent, terwijl de AEX vanmorgen licht inlevert.

De bewegingen volgen op de stijging van de Philadelphia Semiconductor Index (SOX) gisteravond in de VS. De SOX won daar 4,8 procent terwijl de technologiebeurs Nasdaq anderhalf procent daalde. Verschillende chipmakers kwamen met verlaagde vooruitzichten.
Texas Instruments won daarop gisteravond 5 procent,

Broadcom Corp ging 7 procent omhoog en Novellus bijna 4 procent. Inderdaad u las het goed, deze aandelen stegen op een verlaging van de vooruitzichten voor het lopende kwartaal omdat de vraag terugloopt. De laatste weken verlaagden ook Intel en AMD al hun vooruitzichten. Ook deze aandelen wonnen gisteravond terrein. Beleggers vinden blijkbaar dat het slechte nieuws nu wel in de koers zit. Recessie in beeld? Bodem bereikt.

Sectoranalisten braken zich gisteravond vooral het hoofd over de reden waarom de chipbedrijven het zo goed deden. Het coveren van short-posities werd genoemd, de plannen van president Obama om te investeren in de informatietechnologienetwerken op scholen kon het ook zijn.

Wat zeker een rol speelt is het feit dat de chipbedrijven hun productie nu agressiever verlagen dan in voorgaande periodes van dalende vraag. Hiermee willen ze voorkomen dat extreem grote voorraden ervoor gaan zorgen dat er een te grote druk op de prijzen komt. Vroeger wachtten bedrijven vaak een paar kwartalen bezig met het aanpassen van de productie, nu wordt proactief gehandeld.

Hierdoor neemt naar verwachting de diepte van de komende cyclus in de sector af. Lagere voorraden kunnen er dan voor zorgen dat 2009 een beduidend beter jaar wordt.

Ook voor ASML en ASMI dus.