VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders mogen zich alsnog uitspreken over verkoop delen Fortis

Aandeelhouders van Fortis mogen alsnog hun oordeel geven over de verkoop van delen van de bankverzekeraar aan België, Nederland. Dat heeft het Belgische hof van beroep vrijdag bepaald.

De Belgische advocaat Mischaël Modrikamen die namens 2.000 Fortis-aandeelhouders een zaak had aangespannen kreeg op nagenoeg alle fronten gelijk.

De aandeelhouders van Fortis krijgen het recht zich uit te spreken over de beslissingen van de raad van bestuur van Fortis van 3, 5 en 6 oktober. Het gaat dan om de verkoop van de Nederlandse Fortis-activiteiten, de verkoop van Fortis Bank België. Ook de verkoop van Fortis Verzekeringen aan BNP Paribas staat nu op losse schroeven.

Daarnaast mogen aandeelhouders alsnog beslissenover de voortzetting van de activiteiten of de ontbinding, die op de agenda staat van de algemene vergadering van 19 december, te verdagen.



Een team van vijf deskundigen is door de rechtbank aangewezen om uit te zoeken hoe nu verder te gaan.



Het Nederlandse Ministerie van Financiën heeft zaterdag verklaard dat de uitspraak van de Belgische rechter geen gevolgen heeft voor de verkoop van delen van Fortis aan de nederlandse Staat (Fortis Nederland en ABN Amro), omdat de transactie met de Nederlandse staat al is uitgevoerd. De overeenkomst met de Belgische Staat en  BNP Paribas zou komende week worden afgerond, maar die afwikkeling is nu opgeschort.

Reactie VEB

Namens de Vereniging van Effectenbezitters noemt jurist Niels Lemmers deze ontwikkeling 'een zeer verrassende die het huidige speelveld compleet verandert.'

'Het lijkt erop dat de aandeelhouders hun rechten terugkrijgen', aldus Lemmers in een eerste reactie. ' De exacte reikwijdte van deze uitspraak moet nog goed bestudeerd worden, maar dit zet de verkoop wel in een totaal ander daglicht.'

Lemmers vindt de benoeming van het team van experts een goede beslissing. 'Om de transacties goed te kunnen beoordelen moet de waarde van de verkochte onderdelen exact worden bepaald. De onderste steen moet boven.'