VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Snijden, snijden, snijden

Enig Kerst-sentiment is het beursgenoteerde bedrijf vreemd. De een na de ander vertelt delen van het personeel dat het einde van de samenwerking rap nadert. Dat maakt het Kerstinkopen voor de betreffende werknemers nog net een tandje vervelender.
Als oorzaak wordt het slechte economische klimaat gegeven, maar onder die noemer kunnen meteen ook spoken uit het verleden worden weggeboekt.

Een aselecte samenvatting uit het beursnieuws van vandaag: chipmachinebouwer ASML schrapt duizend banen, automatiseerder Ordina brengt het personeelsbestand met 350 man terug en zadenhandelaar Alanheri reserveert alvast geld om ‘een aantal arbeidsplaatsen’  te schrappen.

Tel daarbij de banenreductie van CSM op (125 arbeidsplaatsen), de afslanking van bouwer Heijmans (in twee etappes verdwijnen honderden banen), de sanering bij DSM (duizend banen) en het afvloeien van personeel bij Philips en meteen wordt duidelijk dat bedrijven in een brede waaier van sectoren hard geraakt worden door de economische tegenwind.

Tegelijkertijd zijn de maatregelen bedoeld om in afgeslankte en goede conditie het moeilijke jaar 2009 door te komen. Nu al een flinke slok zuur en dan later kijken of deze ronde van impopulaire maatregelen een incident blijft.

Toch bedriegt de beeldvorming soms. De kredietcrisis en het verslechterend economisch klimaat zijn voor de hand liggende zondebokken van de malaise bij bedrijven en natuurlijk hebben deze omstandigheden grote invloed. Maar ten aanzien van een aantal maatregelen van bedrijven is de relatie toch minder evident.

Zo presteert automatiseerder Ordina al tijden matig, gaf het bedrijf al eerder een winstalarm af en kondigde meteen aan flink in het personeelsbestand te snijden. Dat was in augustus, nog voor de crisis in alle hevigheid losbarstte medio september. Ook lukt het de automatiseerder maar niet om de bestuurszetels naast ceo Ronald Kasteel gevuld te krijgen met alle onzekerheid van dien.

Philips is een ander voorbeeld. Dat Philips last heeft van het gedaalde consumentenvertrouwen lijdt geen twijfel, maar het banenverlies bij zijn scheerapparatenfabriek in Drachten lijkt goed te passen in de grootscheepse reorganisatie van het kwakkelende bedrijfsonderdeel consumentenelektronica.

Wellicht dat beleggers het kerstreces kunnen gebruiken om de zaken eens scherp te analyseren. Bij welk bedrijf is de kredietcrisis de enige reden van harde ingrepen en waar mogen ook management of strategie worden meegeteld?