VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

20 februari 2009

Wereldwijd gratis geld

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De dure decembermaand leek dit jaar een nog wat diepere bres te slaan in menig huishoudbudget dan door de bank genomen. Met dank aan hoge olie- en voedselprijzen. De recessie wist dat doemscenario te voorkomen. En nu is geld ook nog gratis.

Dit jaar leek de inflatie omhoog te schieten. En dat zou de december maand uiteraard nog duurder gemaakt hebben. De olieprijs steeg fors, maar ook andere grondstoffen en voedselprijzen rezen de pan uit. Gelukkig kwam de kredietcrisis en die bracht de recessie met zich mee. Precies op tijd voor de feestdagen.De ernstige economische verslechtering zorgde er niet alleen voor dat grondstoffen en goederen goedkoper worden of in ieder geval minder hard in prijs dalen. In reactie op de recessie en volgens sommigen zelfs dreigende depressie wordt ook geld goedkoper. Wereldwijd hebben centrale banken de afgelopen maanden hun rentetarieven in stappen verlaagd. Bij sommige centrale banken kunnen banken al geld tegen het absolute nultarief lenen.Eerder deze week verlaagde de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten naar een bandbreedte van 0,0 tot 0,25 procent. Vanmorgen volgde de Bank of Japan met eenzelfde stap. Hier werd het belangrijkste rente tarief verlaagd tot 0,1 procent. Ondertussen blijft de ECB tijdens deze Rente-reclame-weken het hoofd koel houden.

Voorzitter Jean-Claude Trichet verlaagde de rente inmiddels wel naar 2,5 procent, maar lijkt niet genegen om op korte termijn zijn Amerikaanse en Japanse collega’s te volgen. Vrijwel in koor roepen de Europese centrale bankiers dat in januari de rente niet verlaagd zal worden. Na de recente ingrepen willen ze eerst kijken wat de gevolgen zijn, alvorens nieuwe stappen te nemen. Daarnaast betwijfelen zij het nut van rentestappen als deze uiteindelijk toch niet door banken worden doorgegeven aan hun klanten.De markt verwacht desondanks dat de rente begin volgend jaar een half procentje omlaag gaat naar 2 procent. Om vervolgen met een minimale stap van 0,25 procent te dalen naar 1,75 procent in het tweede kwartaal. Het nulpunt lijkt ook daarmee niet in zicht te komen in Europa.Het verschil in doelstellingen van de Europese en Amerikaanse centrale bank kan haast niet duidelijker tot uitdrukking komen, dan op het moment het geval is. De ECB heeft als taak de prijsstabiliteit te bewaken. De Fed dient echter ook aan de economische groei te denken. Rond Kerst 2009 zullen we kunnen concluderen welk beleid het beste uitgepakt heeft.


Gerelateerde artikelen

Extreem lage rente is slecht, maar niet fataal voor het verdienmodel van banken
Extreem lage rente is slecht, maar niet fataal voor het verdienmodel van banken
06-01-2017

2017 wordt het derde jaar van het opkoopprogramma van de ECB en het derde j…

Lees verder

rente banken
Woorden Draghi wijzen op een lage rente tot einde decennium
Woorden Draghi wijzen op een lage rente tot einde decennium
11-10-2016

ECB-president Mario Draghi liet dit weekend weten dat hij verwacht dat de i…

Lees verder

rente ECB
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
‘Supernova’ obligatiemarkt duwt twee derde Nederlandse staatsschuld onder de nul procent
‘Supernova’ obligatiemarkt duwt twee derde Nederlandse staatsschuld onder de nul procent
15-06-2016

Waarschuwingen van obligatiekoning Bill Gross ten spijt. De rente op de obl…

Lees verder

rente europa obligaties euro

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}