VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De meest uitzinnige analisten voorspellingen voor 2009

Analisten met optimistische voorspellingen voor 2009 zijn moeilijk te vinden.  Outlooks lijken in azijn en vitriool geschreven. Maar David Karsbol van de Deense Saxo Bank spant de kroon.

Marktstrateeg Karsbol heeft in ieder geval enige zelfkennis getuige de noemer waaronder hij zijn voorspellingen heeft opgesomd:  ‘Tien buitensporige voorspellingen voor 2009’.Hieronder de meest uitzinnige voorspellingen van de Deense expert:

Olieprijs naar 25 dollar
De economische teruggang zal de vraag naar olie verder doen afnemen en de prijs tot 25 dollar drukken.

S&P 500 naar 500
Lagere omzetten, lagere winsten, kredietschaarste, hogere leenkosten en uitgestelde investeringen zullen leiden tot een verdere daling van de beurskoersen van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Ter vergelijking: de S&P 500-index staat begin januari op circa 920 punten.Chinese groei naar 0%
De Chinese export-gedreven economie gaat volgens de Deense voorspeller hard geraakt worden door de mondiale recessie. Zo hard dat de groei terugvalt naar 0 procent, waar de laatste jaren groeipercentages van twee cijfers werden gehaald. Geen recessie, maar volgens consensus moet de Chinese economie jaarlijks met minimaal 8% groeien om sociale onrust te voorkomen.

De comeback van de lire
Door het uit de hand lopende overheidstekort zal in Italië de aloude reflex ontstaan om de economie aan te wakkeren door devaluatie van de eigen munt. Dat kan niet zolang die munt euro heet. En dus denkt de Saxo Bank dat Italië de eurozone gaat verlaten.

Revolutie in Iran
De olieprijs zal volgens Saxo Bank verder dalen tot om en nabij 25 dollar. De Iraanse overheid zal dan niet meer in staat de primaire levensbehoeften van de bevolking te subsidiëren met wijdverspreide onrust als gevolg.