VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Jan van der Zouw gekozen tot beste topman van het jaar 2008

De bezoekers van de website van de VEB hebben topman Jan van der Zouw van Eriks gekozen tot de beste ceo van 2008. Vooral zijn optreden in de overnamestrijd van Econosto heeft bewondering afgedwongen. Een paar korte vragen aan de winnaar.

U heeft eerder gezegd dat het bedrijf Eriks een thermometer voor conjunctuur is. Wat zegt die thermometer nu?  
"Wij zijn in ontzettend veel sectoren actief dus het zal duidelijk zijn dat wij in een aantal sectoren een stevige vraagterugval zien. Wij lijden mee met de uitval in de halfgeleiderindustrie.

Maar er is nog veel vraag uit alle sectoren die te maken hebben met energie: olie, gas, electriciteit. We hebben in deze sector veel langjarige contracten gesloten toen de olieprijs boven de 100 dollar per vat stond. De budgetten van energiemaatschappijen waren toen fors.

Laat ik zeggen dat we blij zijn met de brede spreiding van onze activiteiten. Ik schat zo in dat we in geen enkele sector meer dan 10 procent van onze totale omzet realiseren."

De volledige uitslag van de verkiezing Topman van het jaar verschijnt zaterdag as. in Effect

Een van de redenen waarom u tot topman gekozen bent is uw optreden bij de overname van Econosto. U wilde synergie-voordelen behalen door meer producten aan dezelfde klant te verkopen. Werkt die tactiek?
"Ja, dat gaat goed. Meer producten door dezelfde pijplijn; dat was ook bij onze eerdere overnames de eerste stap, naast wat ander laaghangend fruit."

Even terug naar die overname van Econosto. Die overnamestrijd speelde voorjaar 2008. Had het niet veel geld gescheeld als het overnamemoment later in het jaar had gelegen?
"Dat sluit ik niet uit. Maar goede ondernemingen krijg je niet voor een koopje. Ook vandaag nog vind ik de prijs een hele correcte.

Econosto kwam uit een diep dal. We zijn ingestapt toen de boel daar goed op orde was. Als private equity Econosto had gekocht en na drie of vijf jaar was uitgestapt hadden we het niet voor dezelfde prijs gekregen.  Ik ben best heel gelukkig met de prijs en de toegenomen diversificatie binnen Eriks. "

Wanneer gaat de olieprijs van 45 dollar per vat u parten spelen?
"Zoals gezegd hebben we in de energiesector langlopende contracten gesloten dus voorlopig is hier rust. Maar de olieprijs moet niet te lang zo laag blijven. Een prijs van tussen 70 dollar en 90 dollar per vat zou mooi zijn."

Heeft u nog een kerstkaart gekregen van Gilde Investments, uw concurrente in de overnamestrijd om Eriks?
"Inderdaad, een mooie kerstkaart met een persoonlijke noot. De inhoud van die tekst ga ik u niet vertellen."U heeft gezegd dat de magie van een topman op een gegeven moment zoek is. Merkt u daar al wat van?
"Niet echt, maar ik let daar ook niet op. Ik sta wel achter die uitspraak. Het gevaar bestaat dat je niet meer zo scherp bent na verloop van tijd. Je wordt routineus. Dan moet je je afvragen of dat niet het moment is om het stokje over te geven.

Ik heb altijd gezegd dat ik dit vier tot vijf jaar zou willen doen, want je verbrandt ook best wel wat energie. Ik zit nu bijna vier jaar. Toch wil ik nog wel even door."

Werkt u aan de opvolging?
"Daar zijn we altijd mee bezig. In eerste instantie intern. "

U hebt in de verkiezing ‘Topman van het jaar 2008’ de heren Dekker (Nutreco), Rishton(Ahold), Verweij (Wereldhave) en Sijbesma (DSM) verslagen. Op wie van deze vier zou u zelf gestemd hebben?
"Ik vind het fantastisch wat er bij DSM is gebeurd. Dat pakt nu even wat moeilijk uit, maar ik vind het indrukwekkend hoe daar grote veranderingen zijn doorgevoerd zonder ogenschijnlijk grote problemen."