VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verrassende overnamegesprekken Crucell

Crucell voert overname gesprekken met het Amerikaanse Wyeth. Aandeelhouders hadden al weinig reden tot klagen in 2008. De koers van het aandeel daalde slechts 4,5 procent, in het derde kwartaal werd voor het eerst in de historie zwarte cijfers geschreven en de ontwikkeling van de pijplijn ontwikkelde zich het afgelopen jaar in lijn der verwachting. Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en het begin is veelbelovend.

Biotechbedrijf Crucell maakte bekend dat het in gesprek is met farmaceut Wyeth over een mogelijke combinatie van de twee bedrijven. De gesprekken over een vriendelijke overname zijn echter nog in een vroegtijdig stadium.

Eerder meldde de Wall Street Journal al dat de twee partijen met elkaar in gesprek waren en er een overnamesom op tafel was gekomen van 1,35 miljard dollar. De betrokken bedrijven geven echter geen verdere details over de inhoud van de besprekingen.

Verrassend
De aankondiging is verrassend omdat de mogelijke overname op een moment komt dat Crucell in blakende gezondheid verkeerd en een glansrijke toekomst voor zich heeft. Het derde kwartaal werd afgesloten met een nettowinst van 12,3 miljoen euro en dat was de eerste periode dat er winst gemaakt werd sinds de oprichting van het bedrijf in 1993.

De pijplijn is daarnaast goed gevuld met interessante producten in ontwikkeling. Er is één product in de derde en laatste fase van klinische testen en drie in de tweede fase. Het Leidse biotechbedrijf is daarnaast instaat om de pijplijn zelfstandig te ontwikkelen. Alle voorwaarden zijn dus aanwezig om de komende jaren aandeelhouderswaarde te creëren. Een overname is daarvoor niet direct noodzakelijk.

Maar begrijpelijk
De interesse in Crucell is niet verbazingwekkend. Grote farmaceuten zijn de afgelopen jaren meer en meer geïnteresseerd geraakt in de markt voor vaccins. De middelen zijn een betrouwbare bron van inkomsten, omdat de bescherming door patenten niet verloopt en vooral overheden afnemers zijn.
Dat is een belangrijke reden waarom Wyeth vaccins als één van de zes pijlers voor de toekomst heeft uitgeroepen. Maar ook andere spelers betraden de vaccinmarkt. Het Britse GlaxoSmithKline is wereldmarktleider, gevolgd door Sanofi-Aventis uit Frankrijk. Maar ook Amerikaanse bedrijven als Merck ontwikkelen en produceren inmiddels vaccins.

Farmaceuten zijn dringend op zoek naar nieuwe markten en producten, omdat ze de komende jaren veel van hun patenten zien afopen. Daarentegen zitten ze over het algemeen zeer goed bij kas en zijn ze op zoek naar overnames om de toekomstige groei op peil te houden. Dit geldt ook voor Wyeth. De onderneming heeft ruim 14 miljard dollar in kas, maar ziet volgend jaar het patent op haar topmiddel met een omzet van 3,8 miljard dollar expireren.

Strategisch
Gezien de positie van de grote farmaciebedrijven en de ontwikkeling van de vaccinmarkt is Crucell dan ook een aanlokkelijke kandidaat om over te nemen. Interesse van andere partijen als Sanofi-Aventis en Novartis kan niet uitgesloten worden. Beide partijen zouden bij een overname profiteren van synergievoordelen en de al bestaande samenwerkingsverbanden. Dat geldt echter ook voor Merck, dat ook een bestaande strategische partner is.

Crucell bevindt zich in een zeer gunstige positie om de onderhandelingen in te gaan. De VEB verwacht dan ook dat zij al het mogelijke doet om een zeer goede prijs te realiseren voor de aandeelhouders mocht het tot overeenstemming komen met Wyeth of een derde partij. Het overnamegevecht lijkt te zijn begonnen en de openingsronde is veel belovend.