VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

WOL-beleggers wachten op conclusie Advocaat-Generaal

Vrijdag zes februari 2009 zal een belangrijke dag worden voor World Online-beleggers. Op die dag zal de Advocaat-Generaal zijn advies uitbrengen.
Als dit advies positief is betekent dat vrijwel zeker dat de Vereniging van Effectenbezitters namens de groep gedupeerde World Online-beleggers een schadevergoeding kan gaan vragen.

De VEB wil schade gaan verhalen via de Stichting VEB-Actie WOL. Een procedure voor alle bij de actie aangesloten gedupeerden. Dat is de meest efficiënte manier in deze langdurige zaak. Zo wordt voorkomen dat iedere gedupeerde belegger een aparte procedure moet starten om schadevergoeding te krijgen.

Maar eerst moet deze Stichting ontvankelijk worden verklaard. Daarover brengt de Advocaat-Generaal, na enkele keren uitstel, zijn conclusie uit. De VEB heeft begrepen dat de conclusie voor haar positief zal zijn; de Stichting zal ontvankelijk worden verklaard. De Hoge Raad neemt deze conclusie in de regel over.

Daarna
Als de Stichting VEB-Actie WOL inderdaad ontvankelijk wordt verklaard dan is dat een fikse stap vooruit. In het traject op weg naar schadevergoeding is immers één belangrijke horde al genomen: in augustus 2007 heeft het Gerechtshof immers al vastgesteld dat WOL en de banken Goldman Sachs en ABN Amro onrechtmatig hebben gehandeld en aansprakelijk zijn voor de schade van beleggers bij de beursgang van World Online in april 2000.

Voor het (onwaarschijnlijke) geval dat de uitspraak niet gunstig is, de Stichting dus niet-ontvankelijk is, heeft de VEB al voorbereidingen getroffen voor een aantal individuele procedures tot verkrijging van schadevergoeding.
Een groep van ongeveer 10 “voorbeeldbeleggers” is geselecteerd en de VEB heeft prof. dr Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance op Nyenrode Business Universiteit, ingeschakeld om een schadeberekening voor deze beleggers te maken.

Op basis van die schadeberekeningen zal de advocaat van de VEB de dagvaardingen gaan opstellen en op basis van de uitkomsten van deze procedures zal de VEB voor de overige individuele beleggers hun schadevergoeding gaan claimen.