VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Lamgeslagen maar kassa voor bestuurders

Liever zou softwareontwikkelaar Blue Fox (BFE) niet meer als zelfstandig bedrijf willen doorgaan.
Maar nadat alle mogelijke overnamekandidaten zijn afgehaakt rest het bedrijf niets anders dan een zelfstandig voortbestaan. De maatregelen die deze ‘aleingang’ bekostigen moeten kennelijk ten koste gaan van de aandeelhouders. Ondertussen worden nieuwe bestuurders van Blue Fox zeer rijkelijk beloond.

De sfeer op de aandeelhoudersvergadering (ava) van in Amsterdam was gelaten. Alsof de aanwezige aandeelhouders niet echt meer geloven in de onderneming. Het bedrijf bestaat per saldo alleen nog bij de gratie van enkele grootaandeelhouders die niet genoodzaakt willen zijn hun investering helemaal af te waarderen.

Converteerbare lening

Het was een alles of niets scenario om te overleven, volgens president-commissaris Servaas Houtakkers. Er zijn serieuze gesprekken geweest over een overname van BFE maar die zijn in oktober 2008 afgebroken vanwege het precaire financiële en economische klimaat. Volgens Houtakkers was zelfstandig doorgaan daardoor nog de enige mogelijkheid.  Met dat alles-of-niets-scenario doelt Houtakkers op de converteerbare lening die het bedrijf plaatst bij de bestaande grootaandeelhouders. BFE plaatst een verplicht converteerbare lening van 850.000 euro bij bestaande grootaandeelhouders, waaronder investeringsfonds Todlin van Frederik van Beuningen en Dirk Lindenbergh. Deze partijen zijn verplicht te converteren in aandelen BFE tegen een koers van 30 eurocent per aandeel na een periode van twee maanden.

Tegenvaller

Voor aandeelhouders van Blue Fox Enterprises (BFE) is dit reddingsplan een nieuwe tegenvaller. Na de implosie van de beurskoers is een enorme verwatering van hun belang is aanstaande. Maar de onderneming liet weten geen andere oplossing te zien. Een aandelenemissie was onmogelijk met een beurskoers ver onder de nominale waarde van drie euro. Een banklening was niet reëel en andersoortige financiers waren niet in beeld. De bestaande kredietfaciliteit van 2,1 miljoen euro zou aanvankelijk in 2009 afgelost moeten worden, maar deze is verlengd tot eind 2010. De converteerbare lening was de enige (voorlopige) redding voor BFE. Daarvoor moest wel het maatschappelijke aandelenkapitaal van BFE worden verruimd (van 15 naar 30 miljoen aandelen) en tegelijkertijd werd de nominale waarde afgestempeld met 1,90 euro tot 10 eurocent.  Een van de architecten van de converteerbare lening is grootaandeelhouder
Lindenbergh. Hij is ook direct als derde toezichthouder toegevoegd aan de raad van commissarissen (rvc). Die benoeming was volgens Lindenbergh geen onderdeel van de leenovereenkomst. Hij liet weten zeer prudent om te gaan met zijn dubbelrol van grootaandeelhouder en commissaris.

Wisseling van de wacht

Per 1 januari 2009 zal bestuursvoorzitter Arie van Leusden aftreden. Hij heeft dan exact acht maanden als bestuursvoorzitter gefunctioneerd. In zijn plaats komt Pieter Aarts met Jan Hein Pullens als tweede man. Het duo had kon nog maar weinig concrete plannen aan de aandeelhouders melden. Aarts en Pullens hielden het bij de ambitie om BFE te ‘herstructureren en verder uit te bouwen.’

Fors beloond zonder doelstelling

Een stuk concreter was de beloning die klaarligt voor deze nieuwe bestuurders. Nog los van het relatief hoge basissalaris van Aarts (180.000 euro) en Pullens (170,000) krijgen beide heren een optiepakket ter waarde van 1,3 miljoen euro. De helft daarvan zal al in 2009 worden toegekend zonder dat daar een resultaatsverplichting tegenover staat.
In totaal zal Blue Fox personeelsopties uitgeven tot 10 procent van het aandelenkapitaal. Opnieuw ten nadele van de zittende aandeelhouders die hun belang verder zien verwateren.