VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Naleving code Tabaksblat staat stil

Vijf jaar na invoering van de code Tabaksblat blijkt bijna veertig procent van de grootste Nederlandse beursfonden het nog steeds niet al te nauw te nemen met de bepalingen over strategie, beloningen, toezicht en stemrecht. Vooral de bedrijven die pas sinds kort deel uit maken van de midkap-index maken het bont.

Dat blijkt uit onderzoek van de VEB onder de 47 grootste Nederlandse beursbedrijven naar de naleving van de 64 meest concrete ' best practice'-bepalingen van de code Tabaksblat.

Strategie

Beursgenoteerde bedrijven zouden volgens de code voor Goed Ondernemingsbestuur transparant moeten zijn over de strategie, operationele doelstellingen en financiële randvoorwaarden van die strategie. Slechts vijf van 47 ondernemingen voldoet aan alle drie die voorwaarden. Zo'n 85 procent geeft geen duidelijke financiële onderbouwing van de strategie.

Beloning
Bedrijven besteden steeds meer pagina's van hun jaarverslag om de beloning van topbestuurders uit de doeken te doen. Maar aan enige mate van duidelijkheid voegen deze epistels weinig toe. Op één na schenkt geen enkele onderneming klare wijn over de toegekende korte-termijnbonus in cash.
En ook de spelregels rond aandelen- en optieregelingen zijn voor aandeelhouders schimmig. Smit Internationale is in dit opzicht de witte raaf en verschaft wel duidelijkheid.

Toezicht en stemrecht

Ook op het gebied van toezicht en stemrecht is afgelopen jaar nauwelijks vooruitgang geboekt. Bij Akzo Nobel, Draka, Heineken, ING, SNS Reaal en Vopak blijken commissarissen niet onafhankelijk genoeg. En bij tien procent van de bedrijven heeft de aandeelhouder geen rechtstreekse zeggenschap in de onderneming. Fugro, ING, Heijmans, Unilever en Eurocommercial Properties hanteren certificaten in plaats van aandelen.
De bedrijven met de hoogste en laagste rating:

De top vijf
1. BAM
2. Smit
3. TNT
4. Ahold
5. BinckBank

De flop vijf
1. AMG
2. ING
3. Pharming
4. Fugro
5. Aalberts

Klik om het volledige overzicht van rapportcijfers te zien


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen