VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Antwoorden na de nieuwe Fortis-deal

Ruim twee weken voor de aandeelhoudersvergaderingen van Fortis kwam de Belgische overheid nieuwe voorwaarden overeen met Fortis en BNP Paribas over de onderlinge transactie. Opnieuw liggen de kaarten anders. VEB-directeur Jan Maarten Slagter licht toe.

Wat vindt de VEB van de nieuwe deal over de Belgische verzekeringsactiviteiten van Fortis?
"De VEB is voorstander van behoud van een meerderheidsbelang van Fortis in de Belgische verzekeringsactiviteiten. Dat hebben we vrijdag . Samen met de internationale verzekeringsactiviteiten van Fortis, die nu al eigendom zijn van de holding, biedt dat perspectief.
Zo kan een levensvatbare verzekeringsmaatschappij onstaan die vanuit de Benelux opereert. Dat moet op de middellange termijn al waarde kunnen opleveren voor aandeelhouders."

Toch worden hier en daar vraagtekens geplaatst bij de verdeling van de Belgische verzekeringstak van Fortis. De Fortis-holding krijgt nu 90 procent van die groep in handen, BNP Paribas 10 procent. Is die verhouding in het belang van aandeelhouders?
"De VEB ziet hier ruimte voor discussie. Met een groter minderheidsbelang voor BNP Paribas zou Fortis wat meer geld in kas houden.

De VEB is dus eenduidig positief over de deal van vrijdag?
"Er moeten hier wat slagen om de arm gehouden worden. Er is nog te weinig bekend om stellig en zonder voorbehoud te oordelen over de transactie tussen BNP Paribas, Fortis en de Belgische Staat. Denk daarbij aan de afspraken rond het financieringsvehikel voor de “giftige” kredietportefeuille en de financiering van de “Cashes”.
De VEB zal deze vragen aan Fortis stellen en op basis van de antwoorden haar stemgedrag op de komende Buitengewone Aandeelhoudersvergadering bepalen. "