VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Morgen uitspraak in ABN Amro zaak

Morgen 17 april is het dan zover. Na negen maanden doet de Ondernemingkamer uitspraak in de enquêteprocedure die de VEB vorig jaar initieerde tegen ABN Amro.  De VEB heeft nog altijd ernstige twijfels over het gevoerde beleid van ABN Amro vorig jaar.

Hoewel de overnamestrijd inmiddels al enige tijd achter de rug is en het aandeel ABN Amro volgende week uit de notering gaat, blijft onduidelijk  wat er precies in de bestuurskamers is gebeurd bij de grootste verkoop (LaSalle) en grootste overname (ABN Amro) in de Nederlandse geschiedenis.  Dat de Hoge Raad besloot dat ABN Amro de verkoop toch niet ter goedkeuring aan haar aandeelhouders had hoeven voor te leggen, doet niets af aan het feit dat veel vraagtekens blijven bestaan over de wijze waarop het bestuur en de raad van commissarissen vorig jaar hebben gehandeld.

Een enquête is bij uitstek het juridische middel om openheid te krijgen omtrent  het beleid van ABN Amro gedurende de overname vorig jaar.  Een van de grootste vraagtekens is wat zich precies heeft afgespeeld op woensdag 17 april 2007. Toevallig of niet, morgen is het weer 17 april. Dit was vorig jaar niet alleen de dag dat de exclusieve onderhandelingen met Barclays nog eens met 3 dagen verlengd werden, maar ook de dag dat ABN Amro de brief van het Consortium van Fortis, RBS en Santander beantwoordde met de mededeling een afspraak te plannen op maandag 23 april 2007.

Bovendien zouden de commissarissen en bestuurders op dezelfde 17 april besloten hebben om LaSalle in de verkoop te zetten. En geheel toevallig (of niet) kwam diezelfde avond Bank of America (volgens ABN Amro geheel uit eigen beweging) met een bod van 19 miljard dollar op LaSalle. Deze verkoop werd in nog geen vier dagen tijd afgerond. Op maandag 23 april werd de verkoop tegelijk met de overname door Barclays aangekondigd. Juist, dit was ook de maandag waarop het Consortium was uitgenodigd om te komen praten. Nog voordat het Consortium überhaupt een kans had om haar interesse toe te lichten, had ABN Amro al onomkeerbare stappen genomen. De VEB is nog altijd van mening dat ABN Amro opzettelijk het Consortium buiten de deur wilde houden om zodoende met de gewenste kandidaat-koper Barclays verder te gaan. 

De VEB is van mening dat deze actie van ABN Amro alleen al ruim voldoende aanleiding geeft om een onderzoek te gelasten.  Dat het Consortium uiteindelijk haar bod toch heeft doorgezet  en ABN Amro (zonder LaSalle) heeft overgenomen, doet aan dit wanbeleid niets af. De vakbonden hebben het enquêteverzoek van de VEB gesteund. Als klap op de vuurpijl staat morgen ook een besloten overleg gepland tussen de minister van Financiën, de minister-president en de vaste commissie voor Financiën over de overname van ABN Amro. Om 9.30 uur spreekt de Ondernemingskamer wederom een verlossend woord in deze zaak. Vereniging van Effectenbezitters

Chronologie ABN Amro
19 maart 2007 - Aankondiging besprekingen Barclays
13 april 2007 - Consortium van Fortis, RBS en Santander tonen per open brief interesse
17 april 2007 - Afspraak met consortium om op 23 april te spreken Verlenging exclusiviteit Barclays tot en met 20 april Besluit RVC om La Salle in de verkoop te doen Bank of America doet ‘s avonds bod op LaSalle
23 april 2008 - Aankondiging bod Barclays en verkoop LaSalle
26 april 2007 - Roerige aandeelhoudersvergadering ABN Amro VEB stapt naar Ondernemingskamer
28 april 2007 - Zitting bij Ondernemingskamer over aandeelhoudersgoedkeuring
3 mei 2007 - Ondernemingskamer stelt de VEB in het gelijk
13 juli 2007 - Hoge Raad beslist dat geen aandeelhoudersgoedkeuring nodig is
16 juli 2007 - Consortium handhaaft bod, maar nu zonder La Salle
10 oktober 2007 - Consortium doet bod gestand
17 april 2008 - Uitspraak Ondernemingskamer in enquêtezaak
25 april 2008 - Einde beursnotering ABN Amro