VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB houdt Exact aansprakelijk voor schade

De VEB houdt software ontwikkelaar Exact aansprakelijk voor de schade die aandeelhouders hebben geleden na het lekken van voorkennis over de thans gaande gesprekken van Exact met diverse investeringsmaatschappijen.

Op 14 januari liep de koers van het aandeel Exact Holding NV direct na beursopening fors op.

Toen de koers met ruim 20% tot 28,60 euro was gestegen onderbrak toezichthouder AFM om 09:39 uur de handel in het aandeel.

Het duurde tot eind van de middag voordat Exact met een persbericht kwam.

Daarbij liet de onderneming weten dat zij in gesprek is met diverse investeringsmaatschappijen over haar toekomst. Iets wat de media al in de nacht van 13 op 14 januari wisten te melden.

Dit gegeven in combinatie met de snel oplopende koers op de ochtend van 14 januari  zijn voor de VEB reden om te vermoeden dat de informatie over de gesprekken al eerder gelekt is.Zodra koersgevoelige informatie lekt, heeft een onderneming de verplichting die informatie onverwijld aan de markt publiek te maken.

Exact heeft niet adequaat gereageerd en daarmee haar wettelijke plicht tot openbaarmaking van deze informatie geschonden.

Aandeelhouders die hun aandelen Exact op 14 januari voor de onderbreking hebben verkocht, hebben schade geleden. Daarvoor houdt de VEB de onderneming aansprakelijk. 

De VEB heeft Exact inmiddels om opheldering verzocht en bekijkt de mogelijkheden om voor gedupeerde aandeelhouders compensatie te krijgen. Een gang naar de rechter wordt daarbij niet uitgesloten.

Gedupeerde beleggers kunnen zich melden bij de VEB Vereniging van Effectenbezitters