VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ego Lifestyle neemt Begemann definitief over

Ego Lifestyle (Ego) heeft via een reversed take over Begemann definitief overgenomen, zo werd tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) bekendgemaakt door bestuursvoorzitter Jip van den Berg. Oprichter Huub van den Boogaard verkoopt voor 55 miljoen euro "zijn" Ego aan Begemann.

Na de overname van het 45 procent belang van Nedfield is hij nu enkele maanden volledig eigenaar van Ego, maar moet nog wel binnen twee weken 13,5 miljoen euro overmaken naar de Amersfoortse it-onderneming.

De voormalige HCS-topman timmert al vijf jaar aan de weg met zijn technisch weinig spectaculaire laptop waarvan het instapmodel rond de 4000 euro kost en die met verwisselbare covers van een individueel tintje kunnen worden voorzien. Vooral gadgetfreaks en slenterende vrouwen langs modeboulevards in Cannes, Los Angeles en New York zouden volgens Van den Boogaard enthousiast zijn. Maar hoe staat Ego er operationeel eigenlijk voor? Jaarrekeningen, om te beginnen met de voorgaande drie jaren, zijn niet beschikbaar en recente omzet- en winstcijfers wilden de vertegenwoordiger van Ego noch Van den Berg tijdens de bava geven.

In het in februari te publiceren jaarverslag zal volgens bestuur en commissarissen een belangrijk deel van de noodzakelijke informatie wordt verstrekt. Het prospectus dat voor het in de notering kunnen brengen van de aan Nedfield uitgegeven promissory notes (ter aflossing van de openstaande schuld)vereist is, zal de overige informatie bevatten. Het zittende bestuur kon helaas geen termijn geven voor het verschijnen van dit prospectus.

Van den Boogaard ontvangt de overnamesom niet in cash. Hij krijgt 300.000 aandelen Nedfield, de voortzetting van Tulip, tegen een eerder vastgestelde koers van 7,50 euro per aandeel (huidige koers is slechts 60 eurocent). Verder krijgt hij voor 500.000 euro aandelen Begemann. Het restant, ruim 52 miljoen euro, is een verplichte converteerbare lening. Ego is verplicht deze binnen twee jaar om te zetten in eigen aandelen. Zo wordt Van den Boogaard uiteindelijk voor 90 procent eigenaar van de nieuwe beursonderneming.

Door de afgeronde omgekeerde overname zit het werk van de oude raad van commissarissen (rvc) er al weer op. Na een krap jaar in functie te zijn geweest namen Willem Vermaak, Jan Eijsbouts en Peter van der Weijden alweer afscheid. In hun plaats zijn Jacques D'Elfant en Raymond Bullens benoemd. Vooral het naar voren schuiven van D'Elfant is opmerkelijk. Hij was tot september 2004 commissaris bij Tulip en werd vervolgens geparachuteerd bij Begemann, destijds voor ruim 60 procent in handen van Tulip.

Bij Begemann was hij onderwerp van een door de Ondernemingskamer gelast onderzoek naar mogelijk wanbeleid. In het rapport van de onafhankelijke deskundigen kwam hij er overigens redelijk goed vanaf. Feit blijft dat met D'Elfant van een frisse wind absoluut geen sprake is en de Begemann-Tulip-Ego connectie lijkt daarmee gewoon voort te duren.

Ook enig bestuurder Van den Berg trad terug. De commissarissen zijn momenteel met een kandidaat voor de opvolging in gesprek en verwachten deze in februari voor benoeming te kunnen voordragen. Tot die tijd zal Jeroen de Punder, de huidige bestuurder van Ego, de bestuurshamer hanteren. Deze tijdelijke benoeming werd door de aanwezige aandeelhouders afgedwongen, omdat zij niet akkoord wilden gaan met het aanvankelijke voorstel dat de beide commissarissen gezamenlijk tijdelijk de directie zouden voeren.

De VEB stelde ook vragen over de afronding van de overname en de gegarandeerde exit-mogelijkheid. Aan alle voorwaarden, zoals een schuldenvrije oplevering van Ego en de levering van niet verpande aandelen, is voldaan. Over de aandeleninkoop tegen een gegarandeerde prijs van één euro meldde Van den Berg dat zittende aandeelhouders hun aandelen tot 30 december 2008 kunnen aanbieden aan Begemann, die de aangeboden aandelen zal inkopen op 27 februari 2009.

Daarvoor is volgens de VEB wel essentieel dat de jaarrekening over 2008 gereed en vastgesteld is. Aandeelhouders krijgen tijdens een geplande ava in februari 2009 de gelegenheid zich uit te spreken over de jaarrekening. Twee weken voorafgaand aan de ava zal de volledige jaarrekening van Begemann, inclusief de cijfers van Ego (op IFRS basis) gepubliceerd worden. Voor zover Begemann niet zelf over voldoende liquide middelen voor de inkoop mocht beschikken, heeft Bolife, alsmede de twee eigenaren van Bolife persoonlijk, een garantie afgegeven.

De VEB sprak de hoop uit dat Ego zich met een nieuw bestuur en toezichthouders zich als tot een voorbeeldig beursfonds zal ontwikkelen. De eerste test wordt afgelegd in februari 2009 met het toegezegde jaarverslag en de effectuering van de gegarandeerde inkoop.