VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eindelijk huwelijk tussen Minny Mouse en Bob de Bouwer

Het zal niet lang meer duren voor Jetix Europe (Jetix), dat wereldfaam verwierf met televisie series als Bob de Bouwer en Power Rangers, volledig in handen is van The Walt Disney Company (Disney).
Disney biedt een redelijke prijs van 11 euro per aandeel. Dit is niet de verdienste van de raad van commissarissen die zoals voorgaande jaren hun gezicht niet lieten zien op de aandeelhoudersvergadering.

Bij afwezigheid van de raad van commissarissen hanteerde bestuursvoorzitter Paul Taylor wederom de voorzittershamer in de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava). Hij wist de drie aanwezige aandeelhouders al meteen te verrassen door zich te laten ontvallen dat het belang van Disney inmiddels van 96 procent was opgelopen tot 99,6 procent.

Schappelijke prijs
Beleggers hebben dus de keuze om hun aandelen direct aan Jetix te verkopen of wachten op de uitkoopprocedure en hun aandelen vervolgens overdragen aan Walt Disney. Met 11 euro betaalt Jetix nu - en Walt Disney waarschijnlijk straks - 25 keer de recordwinst van 2007 en 47 keer de winst over 2008.

Hoewel Disney na de overname kan profiteren van synergie door een nog nauwere samenwerking lijkt dit bod redelijk gezien de dalende inkomsten uit contracten met televisiestations en een snelle verslechtering in de advertentiemarkt.
De schappelijke overnameprijs voor minderheidsaandeelhouders is vrijwel zekerniet de verdienste van de commissarissen.

Liefst drie van de vijf commissarissen staan namelijk op de loonlijst van grootaandeelhouder en inmiddels ook overnemende partij Walt Disney. De redelijke overnameprijs lijkt meer het gevolg van scherpe onderhandelingen tussen de tot voor kort tweede grootaandeelhouder Cyrte Investments van mediaman John de Mol en het Amerikaanse mediaconglomeraat.

Geen traan
Hoewel het Damrak enigszins lijkt leeg te lopen, zullen weinig aandeelhouders rouwig zijn om het "verlies" van Jetix op de beurs. Het fonds was in handen van drie grote partijen: Walt Disney (73,7 procent), Cyrte Investments (17,94 procent) en hedgefonds H.E. Semler (5,15 procent). Dit maakte de free float (vrij verhandelbare aandelen) wel heel beperkt en de toegevoegde waarde van een beursnotering nihil.

In een onderonsje na de vergadering liet bestuursvoorzitter Taylor weten dat het hem ook verbaasd heeft waarom een overname niet eerder plaats heeft gevonden. Dit geeft impliciet weer wat beleggers al langer dachten: Jetix heeft eigenlijk nooit wat op de beurs te zoeken gehad.