VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB-onderzoek: naleving Tabaksblat stagneert

De naleving van de code Tabaksblat door Nederlandse beursvennootschappen stagneert. Dat is de belangrijkste conclusie van het VEB onderzoek naar de naleving van 64 concrete ‘best practice’ bepalingen door ondernemingen uit de AEX- en AMX-index.

Het nalevingspercentage ligt net als vorig jaar op 63 procent. Aan de hand van een strafpuntensysteem - met een weging van bepalingen van 1 tot 3 strafpunten - heeft de VEB evenals vorige jaren de individuele ondernemingen ook een rapportcijfer toegekend. De top 5 ziet er als volgt uit:

Top 5 AEX/AMX  
1 BAM Groep 8,2
2 TNT 8,2
3 Ahold 8,1
4 Nutreco 7,8
5 Van der Moolen 7,8

BAM en TNT koplopers

De koppositie wordt gezamenlijk ingenomen door bouwer BAM Groep en post- en expresconcern TNT (beiden 8,2). Zij worden op de voet gevolgd door de lijstaanvoerder van vorig jaar, Ahold (8,1). Samen met Nutreco (7,8) kwamen alle vier vorig jaar ook al voor in de hoogste regionen. De top 5 wordt gecompleteerd door een opvallende nieuwkomer, effectenhandelshuis Van der Moolen (7,8). Vorig jaar moest Van der Moolen nog genoegen nemen met een plaats in de middenmoot (cijfer 6,2) en is dit jaar een van de drie grootste stijgers, achter CSM en Randstad.

Flop 5 AEX/AMX
  
1 Tele Atlas 3,6
2 ING Groep 4,2
3 Fugro 4,4
4 Fortis 4,6
5 Heijmans 4,8

Tele Atlas (3,6) hekkensluiter

Het slechtst scorende hoofdfonds van dit jaar is digitale kaartenmaker Tele Atlas (cijfer 3,6). Als de Europese Commissie de overname van Tele Atlas door TomTom goedkeurt, zal ING Groep (4,2) begin volgend jaar de rode lantaarn positie van Tele Atlas overnemen. Zowel ING als Fugro (4,4) prijken al drie jaar onderaan de lijst. Zij lappen nog altijd vrijwel alle bepalingen over certificering aan hun laars en hebben daarom relatief veel strafpunten verzameld.  Daarbij komt dat ING onder bestuursvoorzitter Michel Tilmant geen ondernemingsdoelstellingen meer bekendmaakt. Bank- en verzekeringsconcern Fortis is een andere oude bekende op de ‘flop 5 lijst’. Wellicht dat Fortis - met nota bene de naamgever van de Belgische Code als voorzitter - geïnspireerd raakt door de governancestructuur van ABN AMRO, die uitkwam op een 6,6. 

Beloning slechtst nageleefd

Geen van de AEX en AMX ondernemingen is transparant omtrent methode en verantwoording van de toekenning van bonussen, zowel achteraf als vooraf. (bepalingen II.2.9/II.2.10)
De transparantie omtrent de strategie, doelstellingen en de randvoorwaarden is ronduit dramatisch. Slechts 14 procent voldoet geheel aan bepaling I.1.2.
Slechts 16 procent van de ondernemingen met een aandelenregeling voldoet aan de bepaling om de aandelen na toekenning 5 jaar vast te houden.
De bepalingen aangaande certificering blijven zeer slecht nageleefd. Drie van de vier Administratiekantoren richten zich niet naar de belangen van certificaathouders en genieten niet het vertrouwen van de certificaathoudersvergadering.
Liefst 57 procent van de ondernemingen wenst niet aan de bepaling omtrent afkoopsommen te voldoen. Bovendien komen de betaalde bedragen ook nog eens hoger dan afgesproken uit.
VEB wil nieuwe commissie
De Commissie Frijns komt woensdag met haar derde rapportage over de implementatie van de code Tabaksblat. De VEB moet helaas constateren dat er tot dusver nauwelijks progressie is geboekt bij het aanpakken van de pijnpunten in de naleving van de Code. Zo blijft de transparantie over prestatiecriteria voor toekenning van variabele beloning ver ondermaats en staat de certificering nog altijd een volwaardige deelname van de aandeelhoudersvergadering in de weg. Bovendien dient de code te worden aangevuld met bepalingen die de belangenverstrengeling en zelfverrijking bij overnamesituaties moeten voorkomen. De VEB pleit derhalve voor een nieuwe en daadkrachtige corporate governance commissie die de code verder aan zal moeten scherpen. De VEB sluit echter niet uit bij enkele pijnpunten wetgeving beter zal werken dan zelfregulering.  Vereniging van EffectenbezittersGehele ranglijst:

Onderneming 2007
BAM GROEP - 8,2
TNT - 8,2
AHOLD - 8,1
MOOLEN VD - 7,8
NUTRECO - 7,8
AEGON - 7,5
KPN - 7,4
SBM OFFSHORE - 7,4
VEDIOR  - 7,4
CSM - 7,2
WERELDHAVE - 7,2
DSM  - 7,1
BINCKBANK - 6,9
CORIO - 6,8
VOPAK - 6,8
ABN AMRO - 6,6
ASML - 6,6
BOSKALIS WESTMINSTER - 6,6
STORK - 6,4
WOLTERS KLUWER  - 6,4
CORPORATE EXPRESS - 6,1
AKZO NOBEL - 5,9
CRUCELL - 5,9
NUMICO - 5,9
OCE - 5,9
RANDSTAD - 5,9
UNILEVER - 5,9
WESSANEN - 5,9
GETRONICS - 5,8
HEINEKEN - 5,8
ORDINA - 5,8
PHILIPS - 5,8
ROYAL DUTCH SHELL* - 5,6
SNS REAAL - 5,6
HAGEMEYER - 5,5
TOMTOM - 5,5
REED ELSEVIER - 5,2
USG PEOPLE - 5,1
ASMI - 4,9
HEIJMANS - 4,8
FORTIS - 4,6
FUGRO - 4,4
ING GROEP - 4,2
TELE ATLAS - 3,6

* Royal Dutch Shell is sinds 2005 een Britse vennootschap en hoeft strikt genomen de Tabaksblatcode niet na te leven.