VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Minimaal een euro te weinig voor Hagemeyer

Na ABN Amro lijkt mogelijk dit jaar nog een tweede bedrijf uit de AEX te verdwijnen waarvan de wortels teruggaan tot ons rijke koloniale verleden, namelijk Hagemeyer. Dit bedrijf uit Naarden werd in 1900 opgericht in Soerabaja als groothandel in consumentenproducten voor de Nederlands-Indische markt.

Nu wil het Franse handelsbedrijf Sonepar zijn branchegenoot overnemen voor (indicatief) 4,25 euro per aandeel in contanten. Beleggers geloven dat er meer in het vat zit, want de koers sprong direct ruim over deze koers heen. Het afdekken van short posities kan hier een tijdelijke rol hebben gespeeld, maar ook een dag later noteerde Hagemeyer nog ruim boven de biedkoers.

Hagemeyer werd eerder door beleggers vooral in verband gebracht met het eveneens Franse Rexel. Dit bedrijf heeft net een grote overname in de VS gedaan en zegt zich te beraden op de nieuwe situatie. Het familiebedrijf Sonepar en het beursgenoteerde Rexel zijn de nummer 1 en 2 op de wereldmarkt van de technische groothandel, Hagemeyer is nummer 3. Rexel zal niet blij zijn met zo'n sterke concurrent, maar lijkt op dit moment niet de middelen en de managementcapaciteit te hebben om er nog en grote overname bij te doen. In dat opzicht is de timing van Sonepar heel slim.

Sonepar heeft gemeld dat de financiering van de overname al rond is. Hagemeyer is maandagavond 8 oktober op de hoogte gebracht van het plan om een bod uit te brengen op de onderneming. Daarvoor was de koers al flink aan het oplopen, iets waarvoor Hagemeyer zelf in de week ervoor nog geen verklaring kon geven.

Nu beraadt het bedrijf zich op verdere stappen, maar heeft wel aangegeven dat het bod Hagemeyer significant onderwaardeert. Bestuursvoorzitter Rudi de Becker zei op 18 augustus nog tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers dat Hagemeyer 'absoluut niet te koop' was. Toen ging de koers fors onderuit. Vandaag kwam de melding dat Sonepar inmiddels een belang van 5,77 procent heeft opgebouwd.

Dat 4,25 euro een te laag bod is, lijdt geen enkele twijfel. Voor die prijs betalen de Fransen minder dan 0,5 keer de omzet, wat lager is dan alle beursgenoteerde concurrenten. Het argument dat met 4,25 euro 17 keer de verwachte winst voor dit jaar wordt betaald gaat niet op, omdat Hagemeyer nog middenin zijn turnaround zit. De winstgevendheid zou de komende jaren sterk moeten verbeteren, zowel volgens analisten als volgens het bedrijf zelf. Een bod dat minimaal een euro hoger ligt komt daarom meer in de richting.

Op 5,25 euro betaalt de bieder dan slechts 0,56 keer Hagemeyers omzet en heeft het nog altijd voldoende ruimte om deze omzet meer winstgevend te krijgen. Zo is een winst per aandeel van 0,35 euro zeker haalbaar, ook als Hagemeyer zelfstandig blijft. De koper zou op die basis circa 15 keer de winst per aandeel betalen en dat is niet te veel. 
 
Vereniging van Effectenbezitters