VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groeninks verborgen vertrekregeling

Hoeveel houdt ABN Amro topman Rijkman Groenink nu over aan de overname van de bank? Deze vraag is na de aandeelhoudersvergadering van gisteren nog steeds niet beantwoord. Het overgrote deel van zijn extra beloning komt door de lopende aandelen- en optieplannen die afhankelijk zijn van de relatieve prestaties van het aandeel ABN Amro. Daarnaast zal Groenink ook recht hebben op  een afkoopsom.

Door het overnamebod staat ABN Amro nu opeens  wel in de top 5 qua aandeelhoudersrendement. Een rare situatie. Groenink presteert jarenlang relatief slecht en wordt dankzij een overnamebod toch rijkelijk beloond. Toen dit in april door de VEB aan de orde werd gesteld stelde president-commissaris Arthur Martinez aandeelhouders nog gerust. De commissarissen hadden namelijk 100 procent discretie bij het al dan niet toekennen van de aandelen en opties. Gisteren bleek van deze 100 procent discretionaire bevoegdheid weinig over. Martinez bleek alleen marginaal de toekenning te kunnen wijzigen. Hierdoor wordt duidelijk dat Groenink minimaal 25 miljoen euro aan opties en aandelen mag bijschrijven.

Ook over de afkoopsommen deed ABN Amro nog altijd schimmig. Beleggers weten na de aandeelhoudersvergadering nog steeds niets over de afkoopsommen van de vertrekkende bestuurders. Wie gisteren wel iets nieuws hierover wilde horen bij de aandeelhoudersvergadering moest lang wachten. Tot na de vergadering zelfs. Dat was het moment dat Groenink bereid was uit te leggen hoe het precies stond met de vertrekregeling voor hem en de andere leden van de raad van bestuur. Tijdens de vergadering was  het antwoord op vragen hiernaar van de VEB en ABP geweest: "Er bestaat geen vertrekregeling." Na afloop volgde een belangrijke toevoeging: "Maar daar wordt wel aan gewerkt."
De raad van bestuur praat met de raad van commissarissen over de afvloeiingsregeling die geldt voor die bestuurders die op enig moment na de overname door het bankentrio of het consortium de bank verlaten.  Door met een akkoord hierover te wachten tot na 5 oktober, wanneer de biedingsperiodes van beide bieders zijn afgelopen, hoeven de huidige aandeelhouders niet meer van de details op de hoogte te worden gesteld. Omdat er op dat moment nog geen nieuwe eigenaar is  - de werkelijke overdracht van de aandelen valt pas weken later - is dit vanuit corporate governance oogpunt een grijs gebied.  De raad van commissarissen kan in die periode zonder pottenkijkers haar gang gaan. Ze moet dit uiteindelijk wel kunnen uitleggen aan de nieuwe eigenaren, maar op het totale overnamebedrag van 60 miljard (Barclays) of 70 miljard (Consortium)zal een paar miljoen hier of daar ze vermoedelijk weinig kunnen schelen.

Is dat nu heel ernstig voor aandeelhouders? De vertrekregelingen tasten het aandeelhoudersrendement niet meer aan - de biedingen liggen vast. Maar het is een onderwerp waarover de aandeelhoudersvergadering bij twee gelegenheden, in april en gisteren, met een kluitje in het riet is gestuurd. Dat geeft de afscheids-ava van ABN Amro een smoezelig tintje.

Vereniging van Effectenbezitters


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net