VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel Fortis tijdelijk ondergewaardeerd

Natuurlijk betaalt Fortis een forse prijs voor de Nederlandse activiteiten van ABN Amro. Van het totale bod van 71 miljard euro, neemt Fortis het grootste deel, maar liefst 24 miljard euro, voor haar rekening.

Als we dat relateren aan de nettowinst van 1,2 miljard euro over 2006, dan betaalt Fortis richting 20 keer de winst. Dat is het dubbele van de koers-winstverhouding (10) die voor de meeste Europese banken geldt. Tijdens de Fortis-aandeelhoudersvergaderingen die gisteren in Brussel en Utrecht plaatsvonden, schilderden de Fortis-bestuurders een gunstiger plaatje. Zij verwachten in 2010 kostenbesparingen van 1,15 miljard euro te realiseren en 187 miljoen euro voordelen aan de opbrengstenkant. Dat betekent 1,3 miljard euro synergie voor belasting en 1,1 miljard na belasting. Tel je die voordelen erbij dan is de prijs die Fortis betaalt weer alleszins redelijk: ongeveer 10 keer de winst. Het enige probleem is dat synergievoordelen, voordelen door het samenvoegen van bedrijven, nooit zeker zijn. Er kan een kink in de kabel komen bij het samenvoegen van IT-systemen, er kunnen cultuurverschillen optreden en de combinatie kan marktaandeel verliezen.De Fortis-aandeelhouders zijn daar niet bang voor. Zowel in Brussel als in Utrecht stemde meer dan 90 procent voor de voorstellen. Zelfs de gedaalde beurskoers zorgde niet voor kritische geluiden. De koers van Fortis is gedaald van 34 naar 28 euro en dat betekent dat het bedrijf - om de overname van ABN Amro te financieren - meer aandelen moet uitgeven. Om 13 miljard euro op te halen moet Fortis nu ongeveer 440 miljoen aandelen uitgeven, tegenover 370 miljoen aandelen enkele maanden geleden. Dat zijn 70 miljoen aandelen meer, hetgeen een extra verwatering van 4 procent betekent. De beloofde 4,3 procent extra winst per aandeel in 2010 is dan bijna verdwenen. Financieel directeur Mittler bestreed die conclusie. Vanwege de koersdaling heeft Fortis de aandelenemissie gereduceerd van maximaal 17 naar maximaal 13 miljard euro en dat bedrag kan nog lager uitkomen. Bovendien zijn de synergievoordelen conservatief ingeschat. Bij eerdere grote overnames - Generale Bank in 1998 en Stad Rotterdam in 2001 - zijn de geraamde synergieën ruim overtroffen. De kritische opmerkingen ten aanzien van de gedaalde beurskoers, werden gepareerd met de mededeling van Mittler dat het aandeel is ondergewaardeerd en dat dit effect tijdelijk is. Dat ging er in als koek. Met de voorstem van de Fortis-aandeelhouders is weer een horde genomen voor een geslaagd bod van het consortium. Nu moeten de RBS aandeelhouders nog voorstemmen (daar twijfelt niemand aan) en moeten toezichthouders hun goedkeuring nog geven. Uit het feit dat de Fortis bestuurders de benodigde goedkeuring van De Nederlandsche Bank niet eens noemden, kan worden afgeleid dat zij daarin geen wezenlijke hindernis zien. Ook het concurrerende bod van Barclays lijkt geen serieuze hindernis meer, omdat zelfs het verhoogde bod van Barclays nog steeds 4 euro per aandeel (7 miljard euro in totaal) lager ligt dan het bod van het consortium.
Alleen ABN Amro topman Groenink van ABN Amro spartelt nog wat tegen. Hij probeerde vorige week donderdag de stemming bij Fortis te beïnvloeden door te stellen dat Fortis teveel betaalt voor de Nederlandse activiteiten van ABN Amro en door de verwachting uit te spreken dat de koers van Fortis verder zou dalen. Fortis-aandeelhouders zouden volgens Groenink goede redenen hebben om tegen de overname te stemmen. Zondagavond brachten ABN Amro en het consortium een persbericht uit waarin het consortium de verklaring accepteerde dat Groenink verkeerd was geciteerd: Groenink had geen expliciet stemadvies uitgebracht. Dat reparatie-persbericht dekt niet de hele lading. De andere uitspraken van Groenink werden niet gecorrigeerd. Dat is ook moeilijk omdat Groenink de uitspraken deed bij de deuropening van de rechtzaal in de Ondernemingskamer aan het eind van de lunchpauze. Hij stond te praten met drie gerenommeerde journalisten en dat maakt ontkennen moeilijk. Hoewel de frustratie van Groenink over de naderende overname door het consortium uit menselijk oogpunt begrijpelijk is, mag van een topman beter verwacht worden. Als verkoper moet Groenink zich inzetten voor een zo hoog mogelijke prijs. Bovendien is het niet chique om de stemming bij het biedende consortium te beïnvloeden. De overweldigende stemuitslag in de Fortis-vergaderingen laten zien dat het commentaar van Groenink niet heeft mogen baten. Vereninging van Effectenbezitters