VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fortis praat met aandeelhouders

Daags na de tumultueus verlopen aandeelhoudersvergaderingen van Fortis beraden betrokken partijen zich op de toekomst van de bankverzekeraar. Het lijkt eerst een kwestie van onderling vertrouwen kweken.

De Belgische minister-president Van Rompuy en zijn minster van Financien Reynders spraken een uur lang met BNP Paribas. Het was het eerste gesprek na de afwijzing door Fortis-aandeelhouders van de verkoop van delen van Fortis Belgie aan de Franse bank.

Het overleg met BNP Paribas staat onder grote tijdsdruk. De overeenkomst tussen de Belgische regering en BNP Paribas over de overname van Fortis Bank Belgie vervalt op 28 februari. De regering wil horen of de Fransen tot nieuwe onderhandelingen bereid zijn. Momenteel ontvangt Fortis krediet van de Franse Bank.

Betrokken partijen wilden na afloop weinig kwijt over de inhoud van het gesprek. Duidelijk is wel dat het hier om een orienterende bespreking ging. BNP-topman Prot was niet van de partij.

Minister Didier Reynders liet weten dat een gesprek met Fortis volgt.

Ondertussen
Een paar kilometer verderop in Brussel sprak het nieuwe Fortis-bestuur met vertegenwoordigers van aandeelhouders. Zowel de ja-stemmers voor de transactie met BNP Paribas (VEB en Deminor) als het Nee-kamp (Modrikamen) was aanwezig. Ook tijdens deze beraadslagingen leek aftasten het devies, volgens Fortis de eerste in een langere dialoog met aandeelhouders.

Ook bij dit beraad stond geheimhouding voorop. Maar dat de overeenkomst met BNP Paribas besproken is lijkt een weinig gewaagde gedachte.
VEB-directeur Slagter liet vooraf weten mogelijkheden te zien om aandeelhouders en bedrijf weer op een lijn te krijgen door de eerder bereikte overeenkomst met BNP Paribas licht aan te passen.