VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Commercieel vastgoed zorgt voor boemerang in crisis

Beleggers geloven het niet langer. Alle vertrouwen lijken ze te hebben verloren in de financiële sector. De vrees voor nieuwe afwaarderingen, nu op commercieel vastgoed, zorgt voor chaos op de beurs.

De geruststellende woorden na de eerste ronde kapitaalinjecties bij banken en verzekeraars werden door beleggers nog voor waar aan genomen. Bij een tweede ronde van staatssteun nam het geloof al af. En nu lijkt het vertrouwen in de financiële sector verder weg dan ooit.

Zelfs zonder officieel uitgebrachte slecht nieuwstijdingen raken de koersen van financiële instellingen in een vrije val. Zo verloor bankverzekeraar ING - hoewel massief gesteund en gestut door de Staat- in een maand tijd bijna de helft van zijn beurswaarde.

De bron
De paniek vindt opnieuw zijn oorsprong in de Amerikaanse vastgoedmarkt. Waar eerder massaal moest worden afgeschreven op beleggingen met particulier vastgoed als onderpand is nu het commerciële vastgoed aan de beurt. De economische tegenwind zorgt ervoor dat bedrijven een betalingsachterstand oplopen bij de periodieke betalingen van huur of hypotheek.

Zo is een deel van de ongekende afschrijvingen bij AIG, 100 miljard dollar in 2008, te wijten aan beleggingen met commercieel vastgoed als onderpand. Door een waardedaling van commercieel vastgoed moest de -ooit- grootste verzekeraar ter wereld alleen al in de herfst van vorig jaar vijf miljard dollar afschrijven.

Voorbode
Als de geschiedenis zich herhaalt is de pijn bij AIG een voorbode voor meer slecht nieuws bij financiële instellingen wereldwijd. AIG was immers bij de eerste lichting ondernemingen die zwaar in de problemen kwam door de kredietcrisis.

Gelukkig leert het verleden dat de geschiedenis zich nooit op dezelfde manier herhaalt. Het zou dus goed mogelijk zijn dat andere instellingen lang niet zo diep hebben geïnvesteerd in (Amerikaans) commercieel vastgoed.

Transparantie lijkt ook hier de eerste stap op weg naar rust. Ondernemingen, en dan vooral de financiële bedrijven, zullen zo snel mogelijk duidelijk moeten maken hoe kwetsbaar ze zijn voor waardedalingen van commercieel vastgoed.

De pijnlijke waarheid dus. Want dat geruststellende woorden geen medicijn zijn om vertrouwen bij beleggers te herstellen is inmiddels wel duidelijk.