VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Luidt Vikram Padit de lente in?

"These are the times that will define us all." Er zijn beroerdere manieren om een brief af te sluiten dan Vikram Pandit deed in een interne memo aan het personeel van Citi Group.

Het bleek een kostbare mail die de bestuursvoorzitter van (ooit) 's wereld grootste bank deed uitgaan. De aandelenkoersen spoten wereldwijd omhoog. Is de ommekeer ingezet?

Beleggers snakken naar goed nieuws en zijn blij met het kleinste signaal van herstel uit de financiële misère. Ze bleken eindelijk een topman te hebben gevonden van wie ze de geruststellende woorden voor waar aannemen.

Bestuursvoorzitter Pandit liet zijn werknemers weten dat Citi Group afstevent op een kwartaalwinst. En dat is groot nieuws. Het is immers vijf kwartalen geleden dat het bankimperium zwarte cijfers wist te schrijven. Na het enorme verlies in het laatste kwartaal van 2007 (10 miljard dollar- toen nog uitzonderlijk hoog) en een bloedrood 2008, waren de eerste twee maanden van het jaar winstgevender dan dezelfde periode in de voorbije jaren, schrijft Pandit. Ter illustratie voegde hij een rapport met voorlopige cijfers bij.

Andere werkelijkheid
Maar Pandit ziet die hoopvolle resultaten niet weerspiegeld in de beurskoers van Citigroup. De aandelenprijs van 65 dollar was al eerder verdampt tot een dollar of drie, maar in de afgelopen maand kelderde de koers met nog eens 60 procent. Het ooit zo trotse conglomeraat was verworden tot een pennystock met koersen die af en toe onder de dollargrens doken.

En dat terwijl het met de inkomsten en kapitaalpositie van Citigroup dik in orde zou zijn. " De bank met de sterkste kapitaalpositie in de VS", noemt Pandit Citigroup. Ondertussen werd de onderneming door de financiële markten al gezien als het nieuwe Lehman Brothers, een nieuwe zombiebank zonder toekomst.

Euforie
Tot de geruststellende argumenten van de Citigroup-baas werden geloofd door de markt. De beurzen stegen sterk op op de dag na het mailbericht. Ook in Europa. De Aex won in de laatste twee uur handel op dinsdag bijna 5 procent.

Plotseling lijken beleggers vertrouwen te hebben in een bankentopman en die fiducie komt ook zijn minder overtuigende collega's ten goede. Zo probeert ING-topman Jan Hommen voortdurend klanten en beleggers gerust te stellen over de soliditeit van zijn bank. Tevergeefs, het aandeel ING werd bijna dagelijks omlaag gehamerd. Maar niet op deze bewuste dinsdag in maart. ING Groep won ruim 16 procent.

Zwaluw?
De plotselinge euforie zou heel goed een overtrokken reactie kunnen zijn van een, ondertussen, bijna manische markt. Dat is in ieder geval de mening van veel analisten, die voorzichtig blijven.

Om het een echte ommekeer te laten zijn is meer goed nieuws nodig. Nieuws dat de koersen van ondernemingen als Citigroup en ING weer omhoog kan stuwen.

En dat zal de betreffende bestuursvoorzitters om meer dan een reden goed uitkomen. Beiden hebben afgezien van een salaris zolang hun bedrijf in zeer zwaar weer zit. Pandit wil zelfs pas weer een beloning als zijn bedrijf winst maakt.

Het is lang geleden dat aandeelhouders zo hunkerden naar een flinke beloning voor een ceo.