VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bod op Econosto ondermaats

Econosto dreigt van de beurs te verdwijnen. Opkoopfonds Gilde heeft een openbaar bod uitgebracht op alle uitstaande aandelen van de technische dienstverlener en groothandelsonderneming uit Capelle aan de IJssel.

Gilde biedt 7,25 euro per aandeel en waardeert Econosto daarmee op 117 miljoen euro. Een schamele prijs voor een goedlopende onderneming.

In 2003 stond het bedrijf nog aan de rand van de afgrond en mede dankzij de VEB en de converteerbare obligatiehouders werd faillissement voorkomen. De afgelopen jaren heeft Econosto alle zeilen moeten bijzetten om uit de problemen te komen.

In 2007 heeft Econosto mooie prestaties neergezet en lijkt de turnaround te zijn voltooid. De omzet steeg op autonome basis met 36 procent tot 260,5 miljoen euro. De nettowinst verviervoudigde ruim van 3,9 miljoen euro in 2006 tot 17,9 miljoen euro over 2007, inclusief een winst van 6 miljoen euro op het Kirishi project.

Bovendien is de orderportefeuille goed gevuld en per ultimo 2007 gestegen met 34 procent tot 67,4 miljoen euro. Ten slotte is in 2007 de converteerbare obligatielening vervroegd afgelost, wat de komende drie jaar ruim vier miljoen euro aan rentelasten scheelt en de solvabiliteit aanzienlijk heeft verbeterd. Alle seinen staan dus op groen.

En juist nu Econosto weer op de rails staat, willen Gilde en het management alleen verder. Gilde betaalt slechts zes keer de winst over 2007 en ongeveer 0,45 maal de omzet over 2007. De grootaandeelhouders met 51 procent hebben hun aandelen reeds toegezegd, opvallend genoeg nog voordat Econosto de uitstekende jaarresultaten liet zien.

Hiermee komen de minderheidsaandeelhouders die niet willen aanbieden in de klem. Dat het bod geenszins royaal is, blijkt ook uit het feit dat een vergelijkbare onderneming als Eriks momenteel wordt gewaardeerd op circa 9,5 keer de verwachte winst voor 2008, terwijl de Britse concurrent Brammer op de beurs verhandeld wordt tegen een koers-winstverhouding van ongeveer 10,6.

Tegenover aandeelhouders noemen bestuur en commissarissen het bod mooi en bevelen zij aandeelhouders aan om gebruik te maken van deze exit-mogelijkheid. Bestuursvoorzitter Frank van Os en financieel directeur Otto de Vries verkopen hun aandelen (samen ongeveer 25.000 stuks) aan Gilde. Maar beide heren kunnen vervolgens participeren in Econosto na de beursexit en daarmee profiteren van de relatief lage prijs.

Gelet op de informatie die zij heeft, zal het management genoeg potentieel voor waardecreatie zien. Aandeelhouders zouden liever zien dat het management zich inspant voor een hoger bod dan voor een relatief lage instapprijs voor henzelf. Vereniging van Effectenbezitters
 


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net