VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Strijd om ABN Amro nog helemaal open

Na het advies van de Advocaat-Generaal van vorige week dinsdag is het weer stiller geworden in de strijd om ABN Amro. De twee bieders - Barclays en het consortium - bereiden zich verder voor op de rest van het biedproces. Barclays verwacht binnenkort maar uiterlijk 23 juli. haar biedingsbericht te publiceren en consortium-lid Fortis heeft aandeelhoudersvergaderingen bijeengeroepen om over de ABN Amro-overname te stemmen. Op 26 juli en 6 augustus mogen aandeelhouders Fortis zich in Utrecht en Brussel over de voorgenomen overname uitspreken.

De uitkomst van de biedingstrijd is moeilijk te voorspellen. Allereerst is het wachten op 13 juli (vrijdag de 13e!) wanneer de Hoge Raad waarschijnlijk uitspraak zal doen in de cassatie tegen de beschikking van de Ondernemingskamer. Dan wordt duidelijk of die beschikking overeind blijft of wordt vernietigd. Maar zelfs al wordt die beschikking vernietigd, hetgeen door het advies van Timmerman waarschijnlijker is geworden, dan zijn er twee mogelijkheden. De Hoge Raad kan de zaak dan zelf afdoen of terugverwijzen naar de Ondernemingskamer. Dan moet de Ondernemingskamer zich opnieuw over het oorspronkelijke verzoek van de VEB gaan buigen. Dat betekent dat de verkoop van LaSalle dan nog steeds ‘onder de rechter’ is.

Laten we eens uitgaan van het voor Barclays en Bank of America gunstigste scenario. De Hoge Raad vernietigt de beschikking en concludeert zelf - zonder terugverwijzing - dat geen aandeelhoudersgoedkeuring vereist is voor de verkoop van LaSalle. Dan nog zijn er tenminste vier scenario’s mogelijk.

1) Barclays zet door (met een gelijk of hoger bod) en het consortium haakt af. Aandeelhouders van ABN Amro gaan vervolgens in op het bod. Die situatie is het meest overzichtelijk. Barclays wint dan de overnamestrijd.
2) Barclays zet door, het consortium haakt af en aandeelhouders bieden hun stukken niet aan. Dat is gegeven de dalende waarde van het aandeel Barclays niet onaannemelijk. Het bod is nu effectief omgerekend 33,15 euro waard. Als de koers van Barclays door extra aanbod (door aandeelhouders die zowel ABN Amro als Barclays in portefeuille hebben) nog met 5 of 10 procent daalt, belanden we op 31 euro, een niveau waar zelfs ING dé bank wilde kopen. Het is daarom zeker mogelijk dat aandeelhouders hun aandelen niet aanbieden bij de huidige omruilwaarde van het bod.
3) Barclays zet door, maar het Consortium doet een hoger bod op ABN Amro (exclusief LaSalle). De kans is groot dat aandeelhouders dan voor het bod van het consortium zullen kiezen.
4) Barclays zet het huidige bod door maar een derde partij doet een hoger bod. De naam van de Britse bankgigant HSBC wordt in dit verband vaak genoemd. HSBC is met een beurswaarde van 105 miljard pond 2,3 keer zo groot als Barclays en zou in een biedingstrijd dieper in de buidel kunnen tasten.

Zelfs bij de - voor aandeelhouders ABN Amro - ongunstigste uitspraak van de Hoge Raad is de overnamestrijd dus nog niet gestreden. De VEB blijft hopen dat de beschikking van de Ondernemingskamer - en daarmee de bevriezing van de LaSalle verkoop - in stand zal blijven. In dat geval zullen aandeelhouders zelf kunnen beslissen op welk bod zij in willen gaan. En dat vakbonden en ondernemingsraad in dat proces garanties verwerven voor de positie van werknemers is een goede zaak. De VEB is vóór creatie van aandeelhouderswaarde, maar niet door het uitbuiten van werknemers.