VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Elverding speculant

DSM handelsboete onder vuur. Peter Elverding is topman van chemieconcern DSM. Hij gelooft in de toekomst van deze Limburgse multinational die onder zijn leiding werd getransformeerd van chemie richting life sciences. Hogere marges, autonome groei en - het belangrijkst - minder gevoelig voor de conjunctuur.

En bij dat nieuwe profiel horen ook loyale aandeelhouders. Dat bracht Elverding op een idee: laten we loyale lange termijn aandeelhouders belonen met een hoger dividend. Dat plan viel aanvankelijk goed, maar inmiddels blijken er steeds meer haken en ogen aan te zitten. Maar de gedachte is, zeker in de tijd van opkomende hedgefondsen en springerige beleggers, sympathiek: wie DSM voor de lange termijn trouw blijft, ontvangt een bonus van 10 procent op zijn dividend. En wat is lange termijn? Drie jaar. Toegegeven, iemand die zijn aandelen meer dan drie jaar vasthoudt, kan je niet meer voor daghandelaar uitmaken.Wat ook helpt, is wanneer de bedrijfstop zelf het goede voorbeeld geeft. Maar Elverding vervult die voorbeeldfunctie helaas niet. Op 28 februari jongstleden werd Elverding aandeelhouder. Hij oefende 45.000 opties uit tegen 18,24 euro en verkocht de verkregen aandelen nog dezelfde dag voor 32,52 euro. Wat je noemt een daghandelaar.

Heeft Elverding geen vertrouwen meer in DSM? Is hij bang dat de koers zal zakken onder de uitoefenprijs van zijn opties die nog tot 31 maart 2008 doorliepen? Is hij bang dat de prijsdruk die DSM ondervindt tot een verdere koersdaling zal leiden? De vraag blijft waarom Elverding deze aandelen niet vasthoudt en zich niet opstelt als de lange termijn belegger die hij zo graag aan DSM wil binden. Het systeem van aandelen kopen en verkopen op dezelfde dag komt vaker voor. Op 1 augustus 2005  kocht hij 36.000 aandelen, die op diezelfde dag weer werden verkocht en ook op 8,9,10 en13 januari 2003. vielen dergelijke transacties op tekenen. Over loyaliteit gesproken!

Nadat de VEB aanvankelijk alleen stond in haar kritiek op het loyaliteitsdividend - door de VEB als handelsboete bestempeld - zwelt de kritiek inmiddels aan. Institutioneel belegger Franklin Templeton is tegen en ook tal van banken adviseren hun cliënten negatief.Laten we de minpunten even opsommen:Een hoger dividend voor aandeelhouders die meer dan 3 jaar in het register staan, wordt betaald door de overige aandeelhouders.

De bonus geldt niet voor alle aandeelhouders die kunnen aantonen hun aandelen 3 jaar te hebben vastgehouden, maar alleen voor diegenen die ingeschreven staan in het register.
Het register zal gebruikt worden door het DSM bestuur om stemmen te werven voor voorstellen op de AVA.

Er kleven tal van praktische haken en ogen aan de registratie:
a) Aandelen moeten worden overgeboekt naar een nieuw te openen rekening bij ABN Amro. Wie de aandelen bij een andere bank in depot heeft, kan de aandelen daar niet aanhouden.
b) De aandelen worden beheerd door ANT, wie wil verkopen zal dat via ANT moeten doen: dat kost extra tijd.
c) Het is niet mogelijk om op dit aandelenbezit (gedekt) opties te schrijven.
d) De overzichtelijkheid van de portefeuille neemt af, de bank neemt de aandelen niet meer mee bij de beoordeling

van de samenstelling van de portefeuille en het bepalen van het risicoprofiel.
Nu aandeelhouders de uitgewerkte plannen zien, blijkt het loyaliteitsdividend veel minder aantrekkelijk dan op het eerste gezicht. Vooral de gedwongen winkelnering - overboeken alleen naar ABN Amro - schiet bij velen in het verkeerde keelgat. Niet toevallig dat ABN Amro een positief advies geeft over het DSM plan en dat andere banken neutraal tot negatief zijn over het plan. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van DSM van 28 maart aanstaande zullen de DSM aandeelhouders over het plan moeten stemmen. Voor het eerst zal ook de in 2006 benoemde commissaris Ton de Swaan achter de groene tafel zitten. Inderdaad, de voormalige CFO van ABN Amro.